Mijn NMF

loginForm
 

“Het is een eer het instrument van Lucy van Dael te mogen bespelen”

zaterdag 28 april 2018

Cecilia Bernardini bespeelt sinds februari 2018 de Amati-viool, die Lucy van Dael aan het NMF in bruikleen heeft gegeven. Violiste Lucy van Dael behoort tot de pioniers in de oude muziek. Metgezel op haar reizen was een Amati-viool uit 1643. ‘Met hem sloot ik het beste huwelijk van mijn leven’, zegt ze. Maar hun wegen scheidden zich na bijna vier decennia, nu ze door een ongeluk niet meer kan spelen.

Oude muziek

Lucy van Dael groeide op in een muzikaal gezin. Haar grootvader was pianist. Sinds ze, vijf jaar oud, werd meegenomen naar een strijkkwartet ging haar hart uit naar de viool. Ze studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Op haar negentiende werd ze het jongste lid van het Nederlands Kamerorkest van Szymon Goldberg. Daarna stortte ze zich op de oude muziek. Van Dael werkte samen met andere pioniers als het echtpaar Gustav en Marie Leonhardt, Ton Koopman, Frans Brüggen en de Belgische broers Kuijken. Het enige continent waar ze geen les gaf, is Antarctica.

Bruikleen

Door een val van de trap vijf jaar geleden, verbrijzelde Van Dael haar linkerschouder. Spelen was niet meer mogelijk. Begin 2017 gaf ze haar bijzondere Amati-viool aan het NMF in bruikleen. Maar het afscheid valt haar uiteraard zwaar. ‘Mijn liefde voor dat instrument is groot, de muziek gunde ons samen soms een blik in het oneindige. Maar hij moet blijven spelen. Dat vind ik belangrijker dan mijn gehechtheid aan hem.’ Het NMF vond in de veelzijdige en succesvolle (barok)violiste Cecilia Bernardini een zeer geschikte kandidaat. Cecilia heeft ruim tien jaar de Santo Serafin-viool van het NMF bespeeld. Nu is zij de gelukkige bespeler van de Amati.

Ontdekkingstocht

“De viool is zonder twijfel een van de mooiste instrumenten die ik ooit in mijn handen heb gehad,” vertelt Cecilia. “Meteen de eerste keer wist ik al: dit is een viool met zoveel rijkdom, zoveel gelaagdheid. Dit is een viool die zich niet laat dwingen, maar waarnaar je goed moet luisteren om er alles uit te kunnen halen. Een soort leermeester dus. In die ontdekkingstocht heb ik ontzettend veel zin. En ik vind het natuurlijk een grote eer dat ik het instrument van Lucy van Dael, een grote inspirator en lerares voor mij, mag bespelen.”

Foto: Cecilia Bernardini en de Amati-viool © Linelle Deunk
 

Meer interviews

di 28 mei 2019 {$caption}

Professioneel pionieren

Lees Meer
di 7 nov 2017

De nieuwe... Guarnerius?

Lees Meer

Bekijk alle interviews