Mijn NMF

loginForm
 

Getoetst door een wereldberoemde pianist

zaterdag 23 september 2017

Auteur: Annabel Steltenpool

Het echtpaar Berger-De Graaf, zoals mijn ouders heetten, woonde in Utrecht en was erg muzikaal. Zij speelde piano en hij (huisarts) speelde viool. Rond 1967 kwam er eerst een leenvleugel in huis, maar een paar jaar later ging er een droomwens in vervulling! Er was, verkregen uit een erfenis, een bedrag vrijgekomen waarmee een eigen vleugel kon worden aangeschaft. De keus viel op een Steinway, model ‘kamervleugel’, een wat kleiner model dan het gangbare. Dit exemplaar was het laatste model dat gebouwd is van dit type. Toentertijd kostte de vleugel fl 4000,-. Een groot bedrag in die tijd!

Onder de vleugel

De vleugel kwam en er werd druk op gespeeld door mijn moeder. Zij en mijn vader gaven geregeld huiskamerconcerten bij ons thuis. Er was ongeveer plek voor zo’n 35 gasten en meestal zat het vol. Ze speelden met z’n tweeën, maar ook wel met vier, met nog een cellist en een altviolist. Wat later richtte mijn vader een zigeunerorkest op. Mijn moeder speelde daar piano bij. Ook werd er een cimbaal in huis gehaald. Die werd bespeeld door mijn vader die, hoewel gespecialiseerd in viool, van alle muzikale markten thuis was.

Mijn moeder ‘deed’ conservatorium en werd pianolerares. In die hoedanigheid heeft zij jarenlang lesgegeven bij verschillende muziekscholen, tot aan haar pensioen. Tegelijkertijd gaf ze thuis ook regelmatig privéles op de Steinway en begeleidde ze ook zangers.

Als kind had ik een bijzondere band met zowel de vleugel als de viool. Iedere avond viel ik in slaap met het geluid van het vioolspel van mijn vader die in zijn studeerkamer, gelegen naast mijn slaapkamertje, aan het oefenen was. Mijn moeder repeteerde meestal overdag. Ik had dan de gewoonte om onder de vleugel te gaan zitten, zo lang zij aan het spelen was. Waarom ik dat deed, weet ik niet. Hierdoor kende ik veel muziekstukken uit mijn hoofd en volgens mijn moeder zong ik de melodieën dan ‘s morgens vroeg in mijn bed.

Een aardig deuntje

De vleugel is een aantal keren met ons mee verhuisd. Mijn moeder zorgde er dan wel voor dat alleen de meest ervaren verhuizers haar ‘kind’ mee mochten nemen. Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik zeven was en zo kwamen we in wat kleinere behuizing in Bilthoven terecht. En wat paste de vleugel ook daar weer goed in de woonkamer, dankzij het mooie formaat!

In Bilthoven ging ik op de middelbare school en raakte ik in de brugklas bevriend met mede-muziekliefhebbers. Van klassieke muziek moesten wij het niet zo erg hebben (want je ouders vinden dat leuk dus jij niet). En hoewel wij zeker ook luisterden naar de toen populaire jaren-80-muziek op de radio, waren mijn vrienden en ik dol op jazzmuziek; in de tijd van ska, new wave, Doe Maar en punk vrij apart voor een stel brugpiepers. Dus we begonnen, niet door enige kennis gehinderd, een band.

Toevallig zat ik in de klas met Michiel Borstlap. En die kon toen ook al, zoals we nu allemaal weten, een aardig deuntje spelen. Hij is een paar keer bij ons thuis geweest. Natuurlijk werd er dan door hem op de vleugel gespeeld. Hij zat ook in dat bandje, dat naar hem vernoemd was. Zijn niveau was toen al oneindig veel hoger dan dat van ons, maar dat maakte toen allemaal nog niets uit. Wij waren ergens tussen de twaalf en vijftien jaar en speelden nummers die nog veel te hoog gegrepen waren voor ons, maar wat vonden we het leuk! Aangezien ik geen pianolessen bij mijn eigen moeder serieus genoeg wilde volgen was mijn aandeel in dit bandje de zang. Nu Michiel wereldberoemd is, is het toch leuk dat zijn handen deze vleugel beroerd hebben, dat draagt dan ook weer bij aan de geschiedenis van dit mooie instrument!

In april 2017 schonk mevrouw De Graaf* een Steinway & Sons-vleugel (model S, 155 cm) uit 1970 aan het NMF. De vleugel wordt binnenkort gereviseerd en speelklaar gemaakt. Daarna selecteert het NMF een kandidaat die de vleugel in bruikleen zal krijgen. Het instrument en de bespeler verschijnen dan op onze website.

*In het NMF Herfstbulletin 2017 staat tot onze spijt een foutieve naam vermeld.

 

Meer interviews

di 28 mei 2019 {$caption}

Professioneel pionieren

Lees Meer
za 28 apr 2018 {$caption}

“Het is een eer het instrument van Lucy van Dael te mogen bespelen”

Lees Meer

Bekijk alle interviews