Mijn NMF

loginForm
 

Viola de Hoog

afbeelding van Viola de Hoog

Wie ben ik?

Sinds februari 2011 mag ik de Guadagnini cello van het NMF bespelen.

Alhoewel ik in de loop der jaren al lenend, kopend en verkopend, inmiddels in het bezit ben van twee prachtige Nederlandse cello's, een Cuypers voor de oude muziek en een Max Möller jr als moderne cello, is de Guadagnini voor mij een nieuwe inspiratiebron gebleken.

Een instrument blijft een instrument in de letterlijke zin van het woord, het is en blijft een gereedschap, maar daarnaast kan een goed instrument een geweldige leraar zijn. De Guadagnini is zo'n cello, hij wijst de weg, als ik het goed doe werkt hij mee, zoniet..... 

Deze cello behoort tot de collectie 'Max Rodriguez',  een cellist die ik helaas nooit ontmoet heb, maar die zijn hele leven op darmsnaren heeft gespeeld, zoals overigens tot ver in de twintigste eeuw heel normaal was. Ook ik heb, na een staal-experiment van een jaar tijdens mijn studie, ervoor gekozen op darm snaren te blijven spelen om de eenvoudige reden dat ik de klank van darmsnaren het mooiste vind, of dat nu het repertoire betrof van het Schönberg Kwartet waarvan ik gedurende 20 jaar deel uit maakte of van het Schönbrunn Ensemble of van mijn nieuwe kwartet, het Narratio Quartet. De voorwaarde dat de Guadagnini alleen met darm bespeeld mag worden vormt voor mij dus geen probleem. Met plezier zet ik die traditie voort.


Mijn website

www.violadehoog.com