Mijn NMF

loginForm
 

Thomas van Geelen

afbeelding van Thomas van Geelen

Wie ben ik?

Ik ben Thomas van Geelen, 28 jaar. Na een studie Journalistiek in Utrecht besloot ik uiteindelijk te gaan voor een carrière in de muziek. Ik studeerde cello in Tilburg bij Monique Heidema en later ook Jan-Ype Nota, waar ik in 2015 mijn masterdiploma behaalde. Masterclasses volgde ik bij onder anderen Maria Kliegel, Gerhard Mantel, Johannes Moser, Roland Pidoux en Alisa Weilerstein.

Mijn aanloop naar het conservatorium was niet doordrongen van klassieke muziek, maar veel eerder van muziek waarin improvisatie een vaste plek heeft. Om die achtergrond een plek te kunnen geven in mijn muzikale praktijk, ben ik tijdens mijn masteropleiding, naast mijn klassieke lessen, jazz gaan studeren bij Tim Kliphuis. Verder volgde ik in deze periode lessen bij Jörg Brinkmann, Mark Summer, Oene van Geel en Eric van der Westen. Op dit moment studeer ik aan de jazzafdeling van het conservatorium van Rotterdam bij Marius Beets en Jarmo Hoogendijk.

 Als uitvoerder houd ik me graag met zowel klassieke als geïmproviseerde muziek bezig. Zo heb ik vorig jaar het North Sea String Quartet (www.northseaquartet.com) opgericht, een jazz/folk strijkkwartet bestaande uit spelers met een rijke achtergrond in zowel de klassieke als de geïmproviseerde muziek. Daarnaast speel ik in het Rotterdamse klassiek/jazz-collectief Coal Harbor, het Bartolotti trio (Toonzaal Talent Prijs 2014) en remplaçeer ik regelmatig in het Metropole Orkest.

Ik heb sinds 2010 een strijkstok in bruikleen van het NMF. Het gaat om een bijzondere cellostrijkstok van Hill & Sons van vóór de Eerste Wereldoorlog, gebouwd door Sydney Yeoman.

Foto: Piet Kuijten