Mijn NMF

loginForm
 

Stefan Christian Bele

afbeelding van Stefan Christian Bele

Wie ben ik?

Ik ben Stefan Bele, componist en pianist, geboren op 28 december 2002 te Rotterdam.
Mijn pianolessen begon ik bij Rosmarie Mastero op het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut op 5-jarige leeftijd.
Een jaar later transponeerde ik muziekstukken uit Leopold Mozarts “Notenbuch für Nannerl” , een goede oefening ter ontdekking van de beste toonsoorten, en rondom dezelfde leeftijd componeerde ik mijn eerste pianostukken, gevolgd door mijn eerste strijkkwartet.
Als pianist nam ik deel aan het Selectie Nationaal Concours 2010 Jongmuziektalent Nederland en behaalde ik de tweede prijs.
Op 9-jarige leeftijd begon ik op het Conservatorium van Amsterdam bij de Sweelinck Academie, waar ik pianolessen bij Marjès Benoist volgde en compositielessen bij Martijn Hooning.
Ik had de eer masterclasses improvisatie van Galina Vracheva te krijgen en masterclasses voor piano van Mila Baslawskaja en Richard Egarr.
Regelmatig werden mijn composities binnen het Conservatorium uitgevoerd door mijn collega’s of mezelf.
Tijdens de Rotterdamse Piano3daagse in 2014, op de dag van mijn 12e verjaardag, werd ik uitgenodigd om tijdens een lunchconcert mijn eigen composities te concerteren, die voor het eerst buiten de Sweelinck Academie uitgevoerd werden. Het evenement heette “Stefan Bele and Friends”.
Mijn eerste compositieprijzen won ik in Den Haag, waar ik zowel de eerste prijs als de publieksprijs ontving tijdens het Prinses Christina Compositie Concours. Dat was in 2015, waarna ik in november 2017 de eerste prijs opnieuw won.
Op 20 maart 2016 won ik prijzen als pianist op het Prinses Christina Concours regio West. Ik voerde delen van mijn “Pianosonate nr. 2 in As groot” uit waarvoor ik de Donemus Prijs voor een bijzondere vertolking van een Nederlandse compositie ontving en de Gaudeamus Muziekweek Prijs voor een bijzondere vertolking van een hedendaagse compositie.
Vanaf mei 2016 gingen mijn pianolessen door met mijn nieuwe pianodocente Marianne Boer. Met haar bereidde ik het Koninklijk Concertgebouw Concours 2016 voor, waar ik finalist werd.
Mijn componistische internationale premiere was op 24 mei 2017 in Antwerpen met het eerste deel van “De Fietsdagen” - een cyclus van zes orkestrale werken die nog in ontwikkeling is - waarbij de Antwerp Symphony Orchestra het stuk in de Koningin Elisabethzaal tot uitvoering bracht.

Ik ben het NMF zeer dankbaar voor de Yamaha G5 uit 1974 die ik momenteel in bruikleen heb. Sinds ik hem bespeel - juli 2017 - heeft zich een nieuwe wereld van klankkleuren en techniekmogelijkheden voor mij geopend, die mij voortdurend uitnodigt om dag na dag verder en anders te luisteren naar de noot zelf.

Mijn concerten