Mijn NMF

loginForm
 

Rosa van Walbeek

afbeelding van Rosa van Walbeek

Wie ben ik?

Hallo!

Mijn naam is Rosa van Walbeek. Sinds juli 2014 heb ik een prachtige viola da gamba van het nmf in bruikleen. Ik wist al een paar jaar van het bestaan van het nmf af via andere musici en had ook wel eens op de site gekeken maar nooit een aanvraag ingediend. In die tijd speelde ik nog geen viola da gamba maar contrabas. Samen met mijn ouders ben ik op zoek gegaan naar een kleine bas, omdat ik zelf ook klein ben, en vond deze via Jurgen Preyer. Het nmf was dus niet nodig en tijden heb ik ook niet aan ze gedacht.

In september 2012 had ik mijn eerste lessen op de viola da gamba en dat voelde als thuiskomen. Heerlijk vind ik de manier van strijken, hoe je het instrument vasthoudt, zo dichtbij, de klank die eruit komt en de muziek die ervoor geschreven is. Ik speelde op een mooi studenteninstrument en dit was prima tot ik steeds vaker merkte dat hij me niet de klank kon geven waarnaar ik verlangde. Het voelde alsof de grenzen van mijn spel bepaald werden door het instrument en niet door mijn kunnen. 

Op dat moment kwam het NMF weer terug in mijn gedachten en ik besloot te informeren of ze wellicht ook viola da gamba's hadden of ooit dachten te krijgen aangezien deze niet op de site stonden. 

Toen ging het allemaal heel snel! 
Ze bleken diezelfde week een bas gamba en een discant gamba te krijgen waarna ik snel mijn aanvraag indiende en al heel snel mocht komen kijken naar het instrument. 

De eerste indruk was goed! Hij heeft een prachtige donkere kleur en een oosterse man met tulband en edelsteen als hoofd. Toen ging ik erop spelen en dat was erg wennen. Het model is net anders, de hoek van de kam is anders, de lengste van de gespannen snaar is anders, de dikte van de hals is anders, hoe hij aanspreekt is anders. Maar ik merkte meteen dat goed voelde, dat de klank die ik eruit kreeg met de minuut voller en mooier werd. 

Dit proces is eigenlijk nog maanden doorgegaan. Ik merk nu nog steeds dat het instrument aan het veranderen is, dat we samen steeds meer verschillende kleuren kunnen maken. Ik ben het NMF elke dag dankbaar dat ik op dit instrument mag spelen! 

De foto is van een lunchconcert in TivoliVredenburg Hertz op 5-12-2014 met Teun Braken, Elianne Ardts en Teun Wisse. We speelden van Georg Philipp Telemann, Sonate in F TWV 42:F3 Vivace-Mesto–Allegro.

Mijn website

www.rosavanwalbeek.nl