Mijn NMF

loginForm
 

Reinier Wink

afbeelding van Reinier Wink

Wie ben ik?

"De cello is een instrument dat echt bij mij past en waarmee ik een verhaal kan vertellen. Er is veel mooie muziek voor de cello geschreven, maar barokmuziek vind ik het allermooiste om te spelen".


Mijn naam is Reinier Wink en ik ben 13 jaar oud. Ik ben begonnen met cellospelen toen ik nog net geen zes jaar oud was. Ik kreeg toen les van mijn moeder Nicoline Jansen, zij is celliste. Toen ik 10 was ging ik voorspelen voor Lucia Swarts en werd ik bij haar aangenomen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in de jongtalentenklas. Nu zit ik in de tweede klas van de School voor Jong Talent, verbonden aan het Koninklijk Conservatorium.


Sinds mei 2016 speel ik op de prachtige cello die ik mag lenen van het instrumentenfonds. Ik ben daar heel erg blij mee, omdat ik hem heel mooi vind klinken, de cello heeft een mooie warme toon. En als ik er met mijn barokstok op speel spreekt hij goed aan en heeft hij een mooie barokklank. Maar ook met de moderne stok die ik te leen heb van het NMF klinkt de cello prachtig. Ook het uiterlijk van de cello is om verliefd op te worden: vooral de mooie bolling van de cello en versierde krul en knoppen met ivoor vind ik mooi. Veder vind ik het heel bijzonder dat de cello al zo oud is.

Ik heb in 2015 aan verschillende concoursen meegedaan en prijzen gewonnen. In maart 2015 won ik de eerste prijs op het Britten Cello Concours in Zwolle. Ik werd tweede bij het Prinses Christina Concours in Rotterdam en in juni won ik de eerste prijs bij het Koninklijk Concertgebouw Concours.
In 2015 en 2016 volgde ik verschillende  masterclasses, onder andere bij Marcio Caineiro, Gavriel Lipkind en Harro Ruijsenaars.

Ik heb de afgelopen jaren veel concerten gegeven. Met mijn pianotrio reisde ik in oktober 2014 naar Dresden om daar concerten te geven met andere jonge talenten uit Duitsland en Oekraïne. In april 2015 speelde ik solo met het Britten Jeugd Strijkorkest in Schouwburg de Spiegel in Zwolle. Als laureaat van het Prinses Christina Concours speel ik regelmatig in de Classic Express. Eind augustus 2015 gaf ik twee 'huis-, tuin- en dakterrasconcerten' op het Grachtenfestival in Amsterdam. In oktober 2015 gaf ik twee lunchconcerten, een in de Nieuwe Kerk in Den Haag en een in de kleine zaal van het Koninklijk Concertgebouw. Eind december 2015 speelde ik met andere kinderen uit Rusland en Nederland in de Hermitage in Amsterdam in het kader van het kamermuziekfestival 'Winteravonden aan de Amstel'. In februari 2016 mocht ik solo spelen met het barokensemble Camerata Delft in het programma 'Knappe Knapen'. In april 2016 gaf ik een concert in de Kapel in Bloemendaal en speelde ik solo bij het afscheid van de Kinderombudsman in de Rolzaal op het binnenhof in Den Haag.
In september 2015 speelde ik de Courante uit de eerste Suite van J.S. Bach live in de uitzending van Podium Witteman. Ook, was ik op 29 november 2015 te zien op Brava TV in het programma 'De Bank'.

Op mijn nieuwe cello heb ik nog geen concerten gegeven, maar wel meegedaan aan Classic Young Masters in de Doelen in Rotterdam. Dat ging goed en ik ben met vijf anderen door naar de 'finale', ik mag in november een 'meesterproef' afleggen in de Doelen.

Mijn website

www.reinierwink.nl