Mijn NMF

loginForm
 

Quirine Viersen

afbeelding van Quirine Viersen

Wie ben ik?

Quirine Viersen behoort internationaal tot de meest vooraanstaande muzikale persoonlijkheden van de jonge generatie. Met haar intense, uitdrukkingsvolle en virtuoze spel is zij erin geslaagd collega’s, pers en publiek van haar grote muzikaliteit en meesterkracht te overtuigen. Haar eerste cellolessen kreeg Quirine van haar vader Yke Viersen, cellist in het Koninklijk Concertgebouworkest. Aan het conservatorium van Amsterdam waren haar leermeesters eerst Jean Decroos en later Dmitri Ferschtman. Haar studie beëindigde ze in 1997 als leerling van Heinrich Schiff aan het Mozarteum te Salzburg.

Ze trad op met o.m. het Koninklijk Concertgebouworkest, het St. Petersburg Philharmonic Orchestra, de Wiener Philharmoniker, Symfonie Orkest van Vlaanderen, Aarhus Symphony Orchestra, Jena Philharmonic, Combattimento Consort Amsterdam, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, la Orquesta Nacional de México en het Israel Philharmonic Orchestra. Daarbij werkte ze samen met dirigenten als Herbert Blomstedt, Bernard Haitink, Ingo Metzmacher, Valery Gergiev, Jean Fournet, Jan Willem de Vriend en Zubin Mehta.  Bij haar toernee in de VS in 2010 werd ze door critici en publiek in de armen gesloten.

Ook in kamermuziekverband is Quirine een veelgevraagd musicus. Zo is zij een graag geziene gast op festivals als het Delft Chamber Music Festival, Klangspuren Festival in Schwaz, de Mondsee Tage, Salzburger Festspiele, en het Stavanger Chamber Music Festival. Met pianiste Silke Avenhaus, met wie zij sinds 1996 een succesvol duo vormt, heeft zij in een korte tijd een belangrijke plaats in het internationale concertleven verworven. Van het duo zijn inmiddels 5 veelbesproken cd’s met werken van bekende en minder bekende componisten verschenen.

Quirine bespeelt een Joseph Guarnerius Filius Andreae cello uit 1715, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. 

Mijn instrument,  de ex André Navarra Guernerius, Joseph Filius Andreae uit 1715, intussen alweer 301 jaar oud, is voor mij nog steeds iedere dag een ongelooflijk wonder om op te kunnen spelen, dankzij het geweldige NMF! Iedere keer als ik mijn cello uitpak sta ik versteld van zijn schoonheid, iedere keer als ik de eerste tonen aanstrijk ben ik verrukt van zijn warme en stralende klank. Het instrument heeft ook een sterk wisselend aanspeel-gemak, het heeft veel last als het te vochtig wordt, in het hout zitten heel fascinerend knoesten,  iets wat een enorm risico moet zijn geweest voor Joseph Guernerius,  ze kunnen er per slot uitvallen, maar als het hout vochtiger wordt gaan de trillingen er een stuk minder, nóg minder makkelijk doorheen en moet ik heel secuur met mijn streek omgaan, een grote uitdaging en soms kan ik dan ook best kwaad worden, bijna alsof het een persoon is, ergens is het dat ook, je communiceert met je instrument met het publiek. En die communicatie is een enorme rijkdom in mijn leven. Ik hoop nog lang met "mijn" Guernerius verhalen  te kunnen blijven vertellen!

Mijn website

www.quirineviersen.com

Mijn concerten

Mijn concerten zijn te vinden op mijn website www.quirineviersen.com

Het management van Quirine is in handen van GE SHARP | creative agents, www.ge-sharp.eu  Contactpersoon is Hannes de Vries