Mijn NMF

loginForm
 

Michelle Verheggen

afbeelding van Michelle Verheggen

Wie ben ik?

Als kleuter werd Michelle al gegrepen door het instrument en de klank van de harp. Nauwelijks 7 jaar oud kon niemand haar ervan weerhouden om een zevental jaren harples te volgen bij Mea van Delden op de muziekschool in Weert. Zij deed mee aan concoursen, waaronder Stichting Jong Muziektalent concours en Ut Paeterke in Venlo.

Vervolgens kreeg zij in Tilburg op het Fontys Conservatorium voor de klas Jong Talent les van harpiste Ernestine Stoop en Sabien Canton. Ze trad onder meer op in het Academisch Genootschap, het Evaluon in Eindhoven en de Paradox in Tilburg. In deze periode speelde zij mee met het Euregio Jeugdorkest o.l.v Hans Casteleyn in binnen- en buitenland.

In 2010 maakte Michelle de overstap naar de interne afdeling voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na het behalen van haar middelbare schooldiploma studeert Michelle sinds 2012 harp aan het Koninklijk Conservatorium. Naast haar hoofddocent Ernestine Stoop heeft ze les van Marieke Schoenmakers.

Sinds Michelle in 2012 op een zomercursus in Engeland een award won, volgt ze lessen bij harpiste Catrin Finch in Cardiff. Op 4th International Harp Competition in Duitsland in 2013 heeft ze de tweede plaats behaald.

Michelle heeft o.a gespeeld in het Nederlands Studentenorkest, Het Nationaal Jeugdorkest, het Jong Nederlands Blazers Ensemble en ze heeft vorig jaar mee mogen spelen met het kerstproject van de Dutch Don't Dance Division wat in samenwerking was met het Residentie Orkest.

Tevens heeft ze deelgenomen aan masterclasses onder meer bij Edward Witsenburg, Catrin Finch, Elinor Bennett, Rosetty de Ruiter, Assia Cunego, Hugh Webb en Isabelle Perrin.

 

Een klein stukje over de zoektocht naar de harp:    'Zoektocht naar klank'

Toen ik van het NMF hoorde dat ik een concertharp in bruikleen kreeg was ik natuurlijk ontzettend blij! Samen met mijn docent Ernestine Stoop ben ik opzoek gaan naar een mooie Lyon & Healy style 30. Maar waar begin je eigenlijk met zoeken? Niet iedere harp klinkt hetzelfde..

Afgelopen zomer ben ik voor het eerst naar Lyon & Healy Europe in Remagen geweest. Ze hadden ons laten weten dat er 2 style 30 stonden. Bij aankomst verwelkomde een medewerker ons met een kop koffie. Hij liet de ruimte zien waar de 2 bruine harpen klaarstonden. Na enige tijd van spelen kwamen we tot de conclusie dat de keuze op beide harpen niet was gevallen. Beide harpen hadden niet de klank waar ik naar opzoek was. Iets teleurgesteld maar met opgeheven hoofd keerden we terug naar huis.

Op maandag 19 oktober kreeg ik een telefoontje van Ernestine of ik woensdag 28 oktober vrij wilde houden om naar Remagen te reizen. Er zouden 4 style 30 staan!

We vertrokken woensdag om 12:30 uur vanuit Amsterdam naar Remagen.  Na file kwamen we uiteindelijk om 16:00 uur aan. Dezelfde man verwelkomde ons weer en ook stonden de 4 harpen klaar. Om eerlijk te zijn vond ik het best spannend. Ik had keus uit 4 harpen, daar moest wel een goede tussen staan! Zonder dat ik Ernestine op de harpen hoorde spelen wist ze al welke zij het mooist vond. Ze vertelde mij haar keuze niet, maar zei me wel dat ik van rechts naar links moest beginnen. Eerst de bruine, dan de blanke, de andere bruine en als laatste de zwarte. Direct wist ik al dat het de blanke of de zwarte harp zou worden.  Die vond ik het mooiste klinken van de 4. Mijn uiteindelijke voorkeur had toch de zwarte harp, dezelfde die Ernestine voor mij in gedachte had. Hij heeft een mooie heldere, egale klank en een warme bastoon. We mochten de harp meteen meenemen en dezelfde avond stond de harp al in mijn kamer!

Al met al heeft de harp even op zich laten wachten, maar dan heb je ook wat! Ik hoop veel luisteraars te kunnen laten genieten van dit mooie instrument.


Mijn website

www.michelleverheggen.nl