Mijn NMF

loginForm
 

Merel Vercammen

afbeelding van Merel Vercammen

Wie ben ik?

Ik ben Merel Vercammen, 28 jaar, violiste. Ik ben altijd op zoek naar hoe ik de poëtische zeggingskracht in mijn spel kan vergroten, en ik probeer daarbij altijd weer nieuwe klankkleuren op mijn viool te vinden. Dankzij het NMF kan ik deze zoektocht nu voortzetten op een prachtige Italiaanse viool van Postacchini!

Ik vind het leuk om op zeer uiteenlopende podia te spelen; zo speelde ik op een papieren boot op de Waddenzee, een koninklijk paleis in Roemenië en in de Londense Wigmore Hall. Ik probeer met een frisse blik naar de wereld van de klassieke muziek te kijken, waarbij ik geloof dat improvisatie in de toekomst een grotere rol zal spelen in het betrekken van het publiek.

Biografie

Merel begon op vijfjarige leeftijd met vioollessen en studeerde vanaf haar vijftiende jaar bij Eeva Koskinen aan het Utrechts Conservatorium. Na het behalen van haar Bachelor of Music (Honours) bij prof. Jan Repko aan het Royal College of Music in Londen in 2012 heeft Merel in 2014 haar Master of Performance aan het zelfde instituut met hoogste onderscheiding (Cum Laude) behaald. Hiervoor ontving zij studiebeurzen van o.a. het Royal College of Music, het prestigieuze Huygens Scholarship Programme, het Anton Kersjesfonds en een Cultuurfondsbeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Na haar Master opleiding heeft ze nog twee jaar aan de “Scuola di Perfezionamento Musicale” aan de Fondazione Musicale Santa Cecilia in Portogruaro, Italië bij prof. Ilya Grubert gestudeerd.

Merel won prijzen bij o.a. het Prinses Christina Concours, het Nationaal Concours van de SJMN, en de London Grand Prize Virtuoso Competition. Ze gaf concerten in de meeste landen in Europa, in Zuid-Amerika en in Noord-Afrika, met als hoogtepunt een optreden in de Londense Wigmore Hall in juli 2013. In Nederland speelde Merel in o.a. Het Concertgebouw, De Doelen en Vredenburgh Leeuwenberg, en soleerde zij met o.a. het orkest van het Utrechts Conservatorium in het vioolconcert ‘Capriccio’ van Otto Ketting.

Verder nam Merel deel aan het Peter de Grote Festival in Groningen, de International Masterclass Apeldoorn, de Holland Music Sessions in Noord-Holland, de Young Talent Course Feistritz en het Ost-West Musikfest in Oostenrijk, Festival MusicAlp Courchevel in Frankrijk, de Suonarte Master Classes en de International Music Campus Porziano Musica in Italië, en de ProCorda Musical Encounters Course in Engeland. Masterclasses kreeg ze van Vera Beths, Elizabeth Wallfish, Phillipe Graffin, Gernot Winischhofer, Alexander Vinnitzky, Valery Oistrach, Liviu Prunaru, Yayoi Toda, Josef Rissin, Lewis Kaplan, Daniel Hope, het Enescu Quartet, Alina Abragimova en Zakhar Bron. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Tunesië gaf Merel een concert op het festival “Jeunes Virtuoses” en op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Brazilië gaf ze concerten in Rio de Janeiro. Ook gaf zij in 2012 een optreden voor de kroonprins en -prinses van Roemenië in het koninklijk paleis in Bucharest.

In Londen maakte Merel deel uit van diverse kamermuziek formaties, waarmee zij o.a. op het St. Stephen’s Festival en in St. Mary’s Church in Aylesbury speelde, en waarmee zij masterclasses kreeg van o.a. het Wihan Quartet en pianist Leon McCawley. Ook trad zij op voor de Nederlandse ambassadeur, en in de prestigieuze Wigmore Hall en Royal Albert Hall met pianiste Jenna Sung. Als lid van het RCM Symphony Orchestra speelde Merel o.a. onder de baton van Bernard Haitink.

Met twee andere jonge Nederlandse musici vormt zij sinds enige tijd het ensemble trio42: een combinatie van viool, harp en saxofoon, welke uniek is in de kamermuziek. Met dit ensemble gaf Merel optredens op festivals zoals de Zeister Muziekdagen, de NJO Muziekzomer, het Grachtenfestival, Festival Classique, het Internationale Kamermuziekfestival van Janine Jansen en het Kuhmo Music Festival in Finland. Ook maakte trio42 tournees door Frankrijk en Engeland en België. De debuut-CD van trio42 bevat werken van o.a. C. Franck en D. Shostakovich, en werd lovend ontvangen in o.a. Akkoord Magazine.

Daarnaast heeft Merel een eigen voorstelling over muziek en het brein (Het Nieuwe Mozart Effect), en is ze een duo gestart met pianiste Danielle Bourne.

Mijn website

www.merelvercammen.nl

Mijn concerten

Kijk voor mijn actuele concertagenda op: merelvercammen.nl