Mijn NMF

loginForm
 

Merel van der Meulen

afbeelding van Merel van der Meulen

Wie ben ik?

Ik ben op 7-jarige leeftijd gestart met vioolles bij Karin Kemper op de muziekschool van Leiden. Van augustus 2013 tot juli 2015 was ik leerling van de Academie Muzikaal Talent in Utrecht en volgde ik met veel plezier vioollessen bij Liesbeth Ackermans. Na mijn gymnasiumeindexamen heb ik mijn vioolstudie bij Liesbeth Ackermans voortgezet aan de vooropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en sinds september 2016 volg ik hier de minor Practicum Musicae bij Theodora Geraets. Deze unieke samenwerking tussen het Koninklijk Conservatorium en de Universiteit Leiden stelt mij in staat om mijn grote liefde voor de viool te combineren met de studie geneeskunde in Leiden. 

Ik heb altijd veel in orkesten gespeeld. Van mijn 8e tot 16e speelde ik in het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek, waarvan ik uiteindelijk ook concertmeester was. Vanaf mijn 14de heb ik drie jaar in het Jeugdorkest Nederland gespeeld, onder leiding van Jurjen Hempel. In de zomer van 2016 speelde ik mee in het orkest Symfonie in de Achterhoek, onder leiding van Pim Cuijpers.
Daarnaast heb ik aan verscheidene concoursen deelgenomen. Bij de Maassluise muziekweek in 2012 won ik de eerste prijs in de leeftijdscategorie 15-16 jaar en de prijs voor de beste vertolking van een Nederlandse compositie. Bij het Prinses Christina Concours in maart 2014 won ik de Donemus Prijs, de prijs voor een bijzondere vertolking van een Nederlandse compositie.

In de zomer van 2015 heb ik deelgenomen aan de Summer Academy van het Peter de Grote Festival in Groningen. Ik volgde masterclasses van Emmy Verhey, Chris Duindam, Johannes Leertouwer en Jacobien Rozemond, wat een ontzettend leerzame ervaring was.

Met drie vriendinnen van het conservatorium heb ik een strijkkwartet gevormd, waarmee ik graag en veel repeteer. Musiceren met mijn kwartet is een van de dingen die ik het liefste doe en er is nog zoveel fantastische muziek te ontdekken! 

Ik speel op een viool uit 1988 gebouwd door Willem Bouman. Het is een viool met een warme, heldere klank, waar ik nog heel veel op kan leren. Ik prijs me gelukkig dat ik via het NMF de kans krijg om me met deze prachtige viool muzikaal verder te ontplooien!

(Foto: Jaap Uilhoorn)