Mijn NMF

loginForm
 

Marthe Lasthuis

afbeelding van Marthe Lasthuis

Wie ben ik?

Als klein meisje wist Marthe al snel dat ze viool wilde spelen. Haar liefde voor viool werd geboren toen zij als kleuter door de kamer danste op Vivaldi's Vierjaargetijden. Ze volgde gedurende haar jeugd met veel plezier vioollessen bij Adriaan Stoet. Na de middelbare school heeft ze haar vioolstudie voortgezet aan het conservatorium, respectievelijk het ArtEZ conservatorium, HKU conservatorium en Codarts. Ze studeerde bij docenten als Lis Perry, Joyce Tan en Annechien van Blom. Haar masteropleiding volgde ze bij Natasja Morozowa. Ze volgde verder lessen en masterclasses bij Kees Hulsman, Christiaan Bor, Gavriel Lipkind en Kristof Barati


Als violiste speelde ze in orkesten als de Nieuwe Philharmonie Utrecht, het JeugdOrkest Nederland, het NJO en het Britten JeugdStrijkorkest. Diverse keren trad ze solistisch op, waaronder met het Britten Jeugdstrijkorkest.
Met dit orkest speelde zij de Nederlandse premiere van Kurt Atterbergs suite voor viool en altviool. Tevens is dit werk op cd opgenomen. Verder soleerde ze onder meer het Mendelssohn Vioolconcert en het concertino voor viool en strijkorkest van Weinberg.

Marthe heeft een grote liefde voor hedendaags repertoire en speelde de premiere van verscheidene werken. Ze verbreedt graag haar muzikale horizon en speelt niet meer enkel klassiek repertoire. In 2016 nam ze deel aan de Brokkenfabriek van (vrije)jazz-gitariste Corrie van Binsbergen, een ensemble waarin vrije improvisatie centraal staat.

Tegenwoordig maakt Marthe ook haar eigen muziek, onder de naam Honingbeer. Het is muziek met veel modern klassieke en popinvloeden, waarin veel gebruik wordt gemaakt van gekke moderne technieken, zoete zwoele flageoletten en het loopen van swingende motiefjes.

Verder speelt zij tegenwoordig veel in bands, zoals de band van zanger Kim Janssen waarmee ze deze zomer op veel grote festivalpodia zal staan. Ook is ze bezig met Wooden Soldiers een album te schrijven, een indie-folk band uit Utrecht waarin de viool een belangrijke rol inneemt. Daarbij speelt ze ook in de indie-jazz band Startas Orkester, waarmee zij in 2014 de keep an eye award wonnen en een cd opnam.

 


 

 

 

 


Over mijn bruikleen:
Sinds 2010 bespeel ik een mooie viool van Ernst Johannes Bachmann. Ik was meteen verliefd op de warme klanken die uit het instrument kwamen. In de vijf jaar die ik op deze viool speel heb ik het instrument uiteraard zeer goed leren kennen. Het meest houd ik van de mooie warme en heldere hoge klanken van deze viool. Met de tijd vergroei je een beetje met je viool, je maakt samen binnen een conservatoriumstudie zo'n ontwikkeling door. Zonder deze viool was dat veel lastiger geweest, of misschien zelfs wel niet mogelijk geweest. Daar ben ik het NMF zeer en zeer dankbaar voor!!

Mijn website

www.soundcloud.com/honingbeer