Mijn NMF

loginForm
 

Josje ter Haar

afbeelding van Josje ter Haar

Wie ben ik?

Josje ter Haar, violiste bij het Ives Ensemble, het Radio Filharmonisch Orkest, Das Neue Ensemble Hannover en het Residentie Bachorkest.

Mijn eerste vioollessen kreeg ik als kind op Curaçao, samen met mijn broer Job. Er waren daar geen vioolbouwers en onze instrumenten moesten op vakanties in Nederland worden aangeschaft. Op het Koninklijk Conservatorium kwam ik na diverse "viool-omzwervingen" in aanraking met Pieter Moerenhout van het NMF. Hij had op dat moment een viool binnengekregen die jaren in de kast had gelegen na een blessure van de oorspronkelijke bespeler. Uit nostalgie heb ik de ouderwetse kinhouder er altijd op laten zitten, soms tot verwondering van mijn collega's "kan je dáármee spelen?"

Ik weet nog heel goed dat ik "mijn" viool voor het eerst hoorde. Hij heeft een heel licht, vogelachtig geluid waar je meteen blij van wordt, terwijl hij in de laagte juist vol klinkt. Hij spreekt heel gemakkelijk aan en heeft een smalle hals, waardoor hij fijn ligt in mijn kleine handen. Job en ik hadden die week een cd-opname met het Strijktrio Holland en ik wilde meteen op het voor mij nieuwe instrument spelen.

Job en ik spelen nog steeds samen in het Ives Ensemble. Ook Emma Breedveld, onze collega en Jobs vriendin, bespeelt een viool van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Zo ondersteunt het Fonds onze hele familie!

Mijn concerten