Mijn NMF

loginForm
 

Joris van den Berg

afbeelding van Joris van den Berg

Wie ben ik?

Ik ben Joris van den Berg, cellist (solist en kamermusicus) en al lange tijd bruiklener van het NMF. Vanaf ongeveer mijn 15e tot mijn 20e had ik een prachtige cello van Jaap Bolink in bruikleen. Met deze mooie cello heb ik mijn eerste concerten gegeven en ik denk dan ook met veel plezier terug aan die tijd. Na het winnen van het Nationaal Celloconcours 2006 kreeg ik de bijzondere kans om op een Guadagnini cello van het NMF te spelen. Een heel speciale cello met een fantastische klank, maar die tegelijkertijd een enorme uitdaging vormde om te bespelen (ook omdat deze alleen met darmsnaren bespeeld mocht worden).

Sinds 2010 bepeel ik nu een Grancino cello uit 1703. Het is een fantastisch instrument, een echte ‘all-rounder’. Nu, na bijna 2 jaar met de Grancino blijf ik nog steeds nieuwe klanken en karakters ontdekken en ik denk (en hoop) dat dit nog lang zal blijven. Er gaat geen concert voorbij zonder dat ik een compliment krijg over de klank van dit prachtige instrument. Daarbij heb ik ook sinds 2009 een ‘Tourte l’Ainé’ strijkstok in bruikleen. Een stok is zo mogelijk nog persoonlijker en belangrijker dan het instrument zelf. Na veel zoeken en uitproberen heb ik in deze stok een balans gevonden tussen robuustheid en flexibiliteit. Met deze stok kan ik de meest intensieve tot de meest intieme klanken vinden.

Ik ben het NMF ongelooflijk dankbaar voor de fantastische kansen die zij mij en vele andere musici bieden en hebben geboden. Een goed instrument geeft ons de kans om de mogelijkheden tot het uiterste te benutten en het NMF maakt het mogelijk dat wij (jonge) musici geschikte instrumenten bespelen om op de grote podia te staan. Nadat ik in verschillende landen gestudeerd heb, besef ik nog veel meer de onvoorstelbare waarde van een fonds als het NMF. In geen ander land hebben zoveel jonge musici de kans om op zulke goede instrumenten te spelen. Het is ontzettend stimulerend om een goed instrument te hebben en ik denk dat ik zelf niet bereikt zou hebben wat ik nu heb zonder de hulp van het NMF!

Foto: Marco Borggreve

Mijn website

www.jorisvandenberg.com

Mijn concerten

Voor een actueel overzicht van mijn concerten zie www.jorisvandenberg.com