Mijn NMF

loginForm
 

Joachim Eijlander

afbeelding van Joachim Eijlander

Wie ben ik?

Beste bezoeker,

Hartelijk welkom op mijn profielpagina. Kijkt u rustig rond; ik wens u veel leesplezier.

Sinds ongeveer tien jaar ben ik een gelukkige bruiklener bij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. De cello waarop ik nu speel, is in 1870 gebouwd door Gaetano Chiocchi te Padova. De strijkstok is van Nikolaus Kittel, een Duitse vioolbouwer die zijn atelier in hartje St Petersburg had. De stok is in 1860 aldaar gemaakt. Deze cello en stok zijn dus leeftijdgenoten.

Dit is niet de enige reden waarom ze zo goed bij elkaar passen. Ze halen het beste bij elkaar naar boven, zoals goede vrienden dat kunnen. De cello klinkt nog voller, ronder en ook transparanterdoor deze strijkstok. Iedere dag sta er weer ik versteld van en het blijft mij uitdagen om steeds meer te spelen.

Het Nationaal Muziekinstrumentenfonds vind ik echt geweldig. Er is een uitmuntende expertise, die mij steeds verder helpt in mijn werk. Er is goed en duidelijk management. Maar bovenal is er een enorme passie en belangstelling voor de bruikleners bij iedereen die er werkt. Er ontstaan mooie ideeën en steeds als ik er langsgeweest ben, kom ik er geïnspireerd vandaan. Het komt geregeld voor dat ik iemand van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds bij een concert van mijn strijkkwartet in de zaal zie zitten.

Mijn website

www.rubenskwartet.nl

Mijn concerten

Mijn strijkkwartet, het Rubens Quartet, heb ik mede opgericht in 2000, bijna veertien jaar geleden. Het mooiste aan mijn kwartet vind ik, naast de grote rijkdom van het repertoire, concerten geven. Een concert is iets magisch, het is een liefdevolle overgave aan het het nieuwe, het onbekende. Een concert is nooit routine, het is een steeds verder gaande zich verdiepende ontdekkingsreis. Dit is zeker nu wij meer en meer in het buitenland actief zijn het geval; het reizen brengt zoveel nieuwe indrukken en nieuwe vriendschappen met zich mee, dat is zeker van positieve invloed bij concerttoernees.

Naast mijn kwartet begin ik ook solistisch en in andere kamermuziekformaties werkzaam te zijn. Dit is voor mij na veertien jaar kwartetspel een logische stap. Eind september 2013 vroeg het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds mij een soloconcert te geven in Amsterdam, ik speelde met veel plezier suites van Bach en Britten.

Ik hoop van harte u snel tegen te komen op mijn ontdekkingsreis!