Mijn NMF

loginForm
 

Jeanita Vriens

afbeelding van Jeanita Vriens

Wie ben ik?

Jeanita Vriens kreeg haar eerste vioollessen op achtjarige leeftijd van Olga Overbeek in Houten. In 2001 begon zij haar conservatoriumstudie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, bij Chris Duindam. Daarna studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij Janet Krause, waar ze in juni 2008 haar eindexamen bachelor deed. Na een uitwisselingsjaar in Wenen bij professor Klaus Maetzl aan de Universität für Musik und Darstellende Kunst, sloot zij haar masters opleiding af bij Vera Beths. Masterclasses kreeg zij van ondermeer Hagai Shaham, Elisabeth Wallfish, Gerhard Schulz, Phillipe Graffin, Isabelle van Keulen en Mauricio Fuks.

Vanaf jonge leeftijd speelde Jeanita veel in orkesten. Ze was concertmeester van het Ajo jeugdsymfonieorkest van de provincie Utrecht en van het VU-orkest in Amsterdam. Ook speelde ze een paar jaar mee in het Nationaal Jeugdorkest en in het European Union Youth Orchestra. Ze speelde regelmatig in het Rotterdams Kamerorkest, ook als aanvoerder.

Sinds april 2007 is Jeanita de tweede violiste van het Ragazze Kwartet. Het Ragazze Kwartet is een jong, Nederlands strijkkwartet dat opvalt door haar muzikale bevlogenheid, talent, veelzijdigheid en presentatie. Met name de veelzijdigheid is uitzonderlijk binnen de Nederlandse strijkkwartetwereld. Het Ragazze Kwartet schroomt niet om samenwerkingen aan te gaan met componisten, musici, makers en kunstenaars uit andere muziekstijlen en andere kunstdisciplines. Hierbij werkt het kwartet altijd vanuit haar basis: de klassieke muziek, en probeert het steeds weer tot een ultieme cross-over te komen waarbij beide benaderingen of disciplines elkaar vanuit volkomen gelijkwaardig oogpunt aanvullen en optillen.

Het Ragazze kwartet volgde de tweejarige fulltime opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), en sloot deze af in augustus 2011. Daarna werd het Ragazze kwartet een jaar lang gecoached door Luc Marie Aguera van het Franse Quatuor Ysaÿe (mede mogelijk gemaakt door het Kersjes Fonds).

In oktober 2007 maakte het kwartet een tournee naar Nepal (mogelijk gemaakt door het Prinses Christina Concours). In november 2007 werd het viertal geselecteerd voor Het Debuut, een concertserie in alle belangrijke kamermuziekzalen van Nederland. In maart 2010 nam het Ragazze kwartet in Carnegie Hall, New York deel aan de masterclass van het beroemde Kronos Quartet. Slechts 3 kwartetten werden hier wereldwijd voor geselecteerd. In 2013 waren de Ragazze te gast op het prestigieuze Verbier Festival in Zwitserland en maakten ze een tournee door China.

In 2012 tekenden de Ragazze een contract bij het label Channel Classics voor drie cd’s, waarvan de eerste, ‘Vivere’, in maart 2013 lovend werd ontvangen. Daarnaast is het kwartet het ‘huiskwartet’ bij het televisieprogramma de Tiende van Tijl (AVRO).

In oktober 2013 won het kwartet de Kersjes van de Groenekan Prijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

In juni 2008 won Jeanita de creativiteitsprijs van de OLV Broederschap te Houten.
Jeanita bespeelt een viool, Grancino, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Mijn website

www.ragazzequartet.nl