Mijn NMF

loginForm
 

Jobine Siekman

afbeelding van Jobine Siekman

Wie ben ik?

Jobine Siekman (1995) studeerde aan de School voor Jong Talent in het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, bij Lucia Swarts en Dmitri Ferschtman. In september 2013 begon ze aan haar Bachelor klassiek cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en deed in dat jaar een uitwisseling naar de Högskolan för Scen och Musik in Göteborg, Zweden, waar zij studeerde bij Harro Ruijsenaars. Daarna zette ze haar bachelor studie voort aan The Royal College of Music in Londen bij Melissa Phelps waar ze in juli 2017 afstudeerde. Momenteel studeert ze daar verder voor haar Masters of Performance.

Vorig jaar oktober won Jobine de derde prijs in de finale van het Nationaal Cello Concours van de Cellobiennale Amsterdam 2016. Eerder dat jaar ontving ze de Anna Shuttleworth prijs voor haar vertolking van Bach in het Cello Concours van de Royal College of Music. Zij behaalde prijzen bij het Prinses Christina Concours in 2009 en 2011 en won de tweede prijs in de finale van de Stichting Jong Muziektalent Nederland 2011.

Jobine speelde in juli de tweede Bach Suite in het RCM Show case concert in Wigmore Hall. Ze was meerdere malen te horen op Radio West in live uitzendingen vanuit de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag als soliste in werken van Bach en Haydn, en in diverse kamermuziekensembles. Met een strijkkwartet werd ze uitgenodigd om op televisie in Vrije Geluiden te spelen. Daarnaast gaf ze concerten in zalen als het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw Frits Philip Eindhoven en Vredenburg Leeuwenberg Utrecht. Jobine soleerde met diverse orkesten in de cello concerten en werken van Haydn, Saint-Saëns, Shostakovich en Bruch. Jobine is een gepassioneerd kamermusicus en geeft met ensemble Pieter’s Angels, het Alkyona Quartet en het Volkmann Trio regelmatig concerten in Nederland en Engeland. Hoogtepunten uit deze concerten waren optredens in Wigmore Hall, de Elgar Room in Royal Albert Hall en in het Concertgebouw.

Jobine volgde eerder lessen bij Jircha Prchal en Johannes Goritzki en nam deel aan masterclasses van o.a. Frans Helmerson, Torleif Thedeen, Anner Bijlsma, Tsuyoshi Tsutsumi, Gavriel Lipkind, Raphael Wallfish, Yi-Bing Chu, Nicholas Jones, Valter Dešpalj en Michel Strauss. Het concertgebouw koos haar in mei 2012 uit om een masterclass van Jean-Guihen Queyras te volgen. In de afgelopen jaren werd zij uitgenodigd voor festivals en masterclasses zoals het International Cello Festival of Winnipeg in Canada, Musica Mundi in België, Ticino Musica in Zwitserland en the Holland Music Sessions, Schleswig-Holstein Musik Festival in Duitsland, Astona masterclasses, Voksenåsen masterclasses en de Kronberg Academy cello masterclasses.

Jobine ontving de Irene Hanson Scholarship gesteund door de Royal College of Music en ze word gesponsord door Prins Bernhard Cultuurfonds, Hendrik Muller Fonds. Ze bespeelt een cello gebouwd door Thomas Dodd in 1800, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

www.jobinesiekman.com

Nu iets over mijn instrument: Ik heb in het najaar van 2011 een aanvraag bij het NMF gedaan voor een cello. Kort daarna kon ik naar Amsterdam komen voor een gesprek en om wat instrumenten te proberen. Uiteindelijk heb ik toen twee cello's meegenomen om te proberen, een Italiaanse en een Engelse. Ik kwam laat thuis maar wilde toch nog even op het Engelse instrument, gebouwd door Thomas Dodd spelen. Meteen was ik erg onder de indruk van de klank en de cello voelde heel prettig aan. Later heb ik de cello's nog uitgebreid vergeleken, in een zaal geprobeerd, andere mensen om advies gevraagd, maar ik had stiekem al een voorkeur voor de Dodd. Ik speel nu al meer dan 1,5 jaar op de cello en ben er ontzettend blij mee. Na concerten krijg ik vaak complimenten over de prachtige klank van de cello. Tijdens het studeren inspireert het instrument mij met zijn prachtige klank en kleuren, ook daagt hij mij uit met de vele mogelijkheden om mezelf steeds te blijven verbeteren. Ik hoop dat ik voorlopig nog op deze cello mag blijven spelen!

Mijn website

www.jobinesiekman.com

Mijn concerten

Concert agenda: www.jobinesiekman.com

Stringwood Ensemble/ Pieter's Angels
Het Stringwood Ensemble is een ensemble van jonge getalenteerde musici afgestudeerd aan de meest prestigieuze conservatoria van Europa. Wij studeerden in Den Haag, Maastricht, Düsseldorf  Freiburg, Londen en Brussel. Onze solistische kwaliteiten bundelen wij in gepassioneerd samenspel op Nederlandse en buitenlandse podia.

Het ensemble is onder de naam Pieter’s Angels ontstaan tijdens de tournee van het Atheneum Kamerorkest van de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag naar Santiago de Compostella. Klarinet, strijkkwartet en piano is de bezetting die toen ontstond en die ons nog steeds de mogelijkheid biedt om een zeer gevarieerd repertoire kiezen, van duo tot sextet.

Het Stringwood Ensemble concerteert op uiteenlopende locaties en gelegenheden, van Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam tot aan huiskamer- en tuinconcerten. Ook nam het deel aan diverse festivals, zoals het Grachtenfestival Amsterdam en het Internationaal Kamermuziekfestival Hoorn.

Volkmann Trio

Sinds 2013 delen de musici van het Volkmann Trio (Valentina Toth, piano, Coraline Groen, viool, Jobine Siekman, cello) hun liefde voor het bekende en onbekende pianotrio-repertoire en brengen dit ten gehore op concertlocaties door heel Nederland. Zij leerden elkaar kennen op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Het trio heeft lessen gevolgd bij onder meer David Dolan, Ellen Corver, Vera Beths, Michel Strauss, Peter Brunt en David Kuyken. In 2015 kreeg het pianotrio de Kamermuziekprijs van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag toegekend. In datzelfde jaar werden zij uitgenodigd een concert te geven in de Nationale Filharmonie van Vilnius op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade in Litouwen, en in 2016 speelden zij voor de Nederlandse Ambassade in Brussel. In oktober 2017 debuteerden zij in het Concertgebouw.

De naam Volkmanntrio komt van Robert Volkmann (1815-1883), een van de meer onbekende componisten voor wie het trio een lans wil breken.

Klik hier voor concerten van het Volkmann Trio: http://volkmanntrio.com/nl/homepage-dutch/