Mijn NMF

loginForm
 

Hannah Strijbos

afbeelding van Hannah Strijbos

Wie ben ik?

Foto: Feiko Koster

Ik kwam in 2007 voor het eerst in aanraking met het NMF, toen ik officieel nog violiste was maar had besloten om naar altviool om te schakelen en auditie te doen voor het Conservatorium van Amsterdam. Ik speelde al wel een paar jaar altviool in kamermuziekverband, en had op dat moment een insturment in bruikleen van mijn toenmalige viooldocente, Coosje Wijzenbeek. Zij hielp mij met een aanvraag bij het NMF. Al vrij snel kreeg ik te horen dat die aanvraag goedgekeurd was, en mocht ik langskomen in de Sint Annenstraat om instrumenten uit te proberen. Ik kan me niet herinneren dat ik erg veel verschillende instrumenten heb geprobeerd; volgens mij viel ik al bij mijn tweede bezoek met mijn neus in de boter. De Cuypers klonk warm, intiem, donker, antiek en melancholisch - precies wat ik zocht in een altviool, en alle eigenschappen waarom ik enkele maanden daarvoor had besloten dat ik de altviool verkoos boven de viool. Inmiddels bespeel ik deze Cuypers al ruim acht jaar en ik ben er nog altijd heel gelukkig mee. Het is een complex instrument met veel kleuren en ik heb nog altijd het gevoel dat ik nieuwe dingen ontdek in de studeerkamer en op het podium.

Na in Amsterdam en kort in Parijs te hebben gestudeerd, woon ik nu in Londen. Ik heb hier mijn master gedaan aan de Guildhall bij David Takeno, en ben na mijn afstuderen 'blijven hangen'. Ik heb hier veel leuk en verschillend werk, van recitals en kamermuziek tot groot Symfonie orkest. Naast mijn freelance leven in Londen heb ik een strijktrio in Berlijn waar ik veel internationaal me optreed en een aantal CD's heb opgenomen. Daarnaast treed ik gelukkig ook nog regelmatig op in Nederland; ik speel vaak mee bij Amsterdam Sinfonietta en speel veel kamermuziek. En hoogstwaarschijnlijk zal ik binnenkort terugverhuizen naar Nederland; vanaf het komende seizoen (2017-2018) zal ik beginnen als aanvoerder altviolen bij het Residentie Orkest.

Waar ik ook speel, mensen komen na repetities en concerten ontzettend vaak naar me toe om te vragen wat voor instrument ik heb. Ze zijn altijd erg verbaasd over het antwoord; blijkbaar verwachten mensen niet dat zo'n mooi oud instrument uit zo'n klein en koud landje kan komen!

Mijn website

www.hannahstrijbos.com