Mijn NMF

loginForm
 

Eva van Haaften

afbeelding van Eva van Haaften

Wie ben ik?

Het zoeken naar kleuren en klanken binnen de muziek is waar ik gelukkig van word. Welke klank hoort bij welk gevoel en klinkt het zoals ik dat graag wil? Wat voel ik en hoe breng ik dat tot uiting op de viool? Als ik studeer, repeteer of een concert geef , zijn dit de uitdagingen die ik mezelf stel. Het is heerlijk om door middel van deze klankkleuren met medemusici en het publiek tot een nieuwe eenheid te komen.

Ik studeer momenteel aan het Conservatorium van Amsterdam in de Master opleiding met als hoofdvakdocent Barnabás Kelemen. Ondertussen maak ik op allerlei manieren muziek. In oktober speelde ik het Sibelius vioolconcert met de Györ Philharmonic, en ik maakte ik dit jaar veel kamermuziek met o.a. Daniel Rowland, Laszlo Fenyo, Jonathan Cohen, Thomas Dunford, Eva Stegeman en Esther van stralen en Joel Waterman. Ook speel ik graag in het Kamerorkest van het Noorden en het Oneiros Ensemble.


Naar een concert gaan is als luisteren naar persoonlijkheden. De persoonlijkheid van de componist, de persoonlijkheid van de muzikant maar ook de persoonlijkheid van het instrument! De viool is als een verlengstuk van jezelf en dus is het cruciaal dat hij helemaal bij je past. Dankzij het NMF is dit al een aantal keer goed gelukt.  Mijn eerste viool kreeg ik van het NMF te leen op jonge leeftijd, een week voor de Iordens viooldagen waarmee ik toen de eerste prijs won, een Johannes Jacobs uit Zeeland. Later was er een mooie Pressanda die helaas weer ingeleverd moest worden wegens omstandigheden van de eigenaar en ook toen kwam het NMF weer op de valreep met een ander fantastisch instrument aanzetten, een mooie Lupot. Nu ben ik inmiddels alweer overgestapt naar een hele fijne heldere Vuillaume uit 1850 die bij een reparatie aan het andere instrument toevallig voorbij kwam en waarbij het liefde op het eerste gezicht was en ik dus uiteindelijk heb besloten de switch te maken.