Mijn NMF

loginForm
 

Ester Potjes

afbeelding van Ester Potjes

Wie ben ik?

Al zolang ik me kan herinneren wil ik viool spelen. Als driejarig meisje riep ik al: ‘Ik word later violist!’ Nadat ik mijn zwemdiploma’s had gehaald mocht ik op zesjarige leeftijd dan eindelijk op vioolles. Twaalf jaar lang heb ik met veel plezier vioolles gevolgd bij Lies van Vledder in Zwolle. Zij is van toen af aan een grote bron van inspiratie voor mij geweest. Niet alleen op vioolgebied heeft ze mij doen groeien, maar ook in mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik ontzettend veel van haar geleerd - een leerproces dat tot op de dag van vandaag nog doorzet.

In 2016 werd ik toegelaten tot de vooropleiding viool aan het HKU Utrechts Conservatorium bij Chris Duindam. Hierna is nog een en ander in mijn toekomstplannen gewijzigd: in 2017 werd ik toegelaten tot de bachelor altviool bij Mikhail Zemtsov in Utrecht. Deze overstap is zeer goed voor mij geweest. Al mijn klankidealen en muzikale ideeën kan ik zoveel beter kwijt op de altviool! 

Van mei 2017 tot februari 2018 heb ik een prachtige viool van Mathijs Heyligers mogen bespelen, gebouwd in Cremona in 2002. Het is een instrument met een prachtige open klank, waar ik me nog een tijdje goed op heb kunnen ontwikkelen. Ik ben tijdens de zomertournee van 2017 van het JeugdOrkest Nederland zelfs bij Mathijs op bezoek geweest, in zijn atelier in Cremona. Sinds oktober 2017 bespeel ik een altviool van Guust François, gebouwd in Amsterdam in 2009. Het is een prachtige alt met een enorme klank, een instrument waarvan ik elke dag weer nieuwe klankkleuren ontdek. Dit in combinatie met een fijne strijkstok van Andreas Grutter maakt dat ik me volop kan ontwikkelen. Ik ben heel dankbaar dat ik dankzij het NMF met zulke mooie instrumenten in aanraking kom.

Mijn concerten

Van 2015 tot 2018 ben ik lid geweest van het JeugdOrkest Nederland. In mijn laatste jaar bij dit orkest was ik ook aanvoerder van de altviolen. Het JON is een fantastische leerschool voor mij en mijn orkestspel geweest. Ook heb ik er veel waardevolle vriendschappen en contacten in de muziekwereld aan overgehouden. 

Sinds het seizoen 2017-2018 ben ik aanvoerder bij de altviolen van het Utrechtsch Studenten Concert. Meer informatie over concerten is te vinden op de site: http://www.usconcert.nl/ 

Verder speel ik in verschillende ensembles, waaronder het Trio Pascopa waarmee ik samen met Stijn van Uffelen en Loes van Oosterhout regelmatig concerten geef. Stijn en Loes bespelen ook allebei een instrument en een strijkstok van het NMF. We hebben zelfs alle drie een strijkstok van Andreas Grutter!