Mijn NMF

loginForm
 

Emma Kroon

afbeelding van Emma Kroon

Wie ben ik?

Toen ik in de zomer van 2016 op heel korte termijn mijn toenmalige instrument moest inleveren bij de particuliere eigenaar heeft het NMF mij uit de brand geholpen. Op dat moment waren er weinig cello's uit de collectie beschikbaar, maar ik ben heel blij dat ik direct een instrument mee kon krijgen. Nog veel gelukkiger werd ik van het bericht dat er gezocht ging worden naar een nog mooiere cello. Inmiddels speel ik sinds mei 2017 op een prachtige J.B. Cuypers cello uit 1810. Deze cello heeft een ongelooflijk mooie, heldere klank en een groot kleurenpalet. Ik verheug me erop om alle mogelijkheden te ontdekken en me erdoor uit te laten dagen. Deze cello zal veel bijdragen aan mijn masterstudie aan het Conservatorium van Amsterdam en bij de ontwikkeling van het Dostojevski Kwartet bij de NSKA. Een mooi instrument heeft een eigen karakter en ik ben ervan overtuigd dat deze bij dat van mij past!

Emma Kroon (1994) begon met cellolessen toen ze 4 jaar was. Vier jaar later werd ze aangenomen bij de Jong Talentafdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze studeerde bij Monique Bartels. Van 2007 tot 2012 studeerde ze bij dezelfde docente aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. Hier behaalde zij in mei 2016 haar bachelorsdiploma met een 9,5 na vier jaar studeren bij Maarten Mostert. Vanaf september 2016 vervolgt zij haar studie in de masteropleiding bij Dmitri Ferschtman. Emma is celliste van het Dostojevski Kwartet, waarmee ze studeert aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie.

Sinds 2005 heeft Emma meerdere prijzen gewonnen tijdens het Nationaal Concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Tijdens het Nationaal Celloconcours 2014 bereikte ze de halve finale en kreeg ze de mogelijkheid een masterclass te volgen bij prof. Laurence Lesser. Dit leidde tot een uitnodiging voor de Orford Academy 2015 in Canada, waar Emma lessen volgde bij prof. Lesser en concerten speelde tijdens het festival. Ook tijdens de International Janacek Cello Competition (Tsjechië) in 2018 bereikte ze de halve finale.

In de zomer van 2014 was Emma soliste tijdens de tournee van Symfonieorkest Haerlem in Salzburg en Wenen. Hierna volgden meerdere concerten in Nederland als solist. Emma was eerste cellist bij het strijkorkest de Fancy Fiddlers o.l.v. Coosje Wijzenbeek. Sinds ze lid werd in 2004, trad ze in verschillende formaties, ook als soliste, op in heel Nederland en ook in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Hierna heeft ze deel uitgemaakt van onder meer het Schleswig-Holstein Festivalorchester, het Nationaal Jeugdorkest en is in 2017-2018 en 2018-2019 academist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.
Emma speelde verder op festivals als het Grachtenfestival Amsterdam, Internationaal Kamermuziekfestiva Utrecht, het Zwitserse festival ‘Next Generation’ en de Cello Biënnale Amsterdam. Dankzij het ‘Global Leadership program’ van de Musikakademie Liechtenstein speelde Emma verschillende concerten in en rondom Washington D.C. in maart 2016. Hierop werd ze uitgenodigd om deel uit te maken van het New Orchestra of Washington in september 2016.

Emma volgde masterclasses bij o.a. Richard Aaron, Anner Bijlsma, Malcolm Bilson, Dimitri Ferschtman, Laurence Lesser, Jérôme Pernóo and Pieter Wispelwey. De Van de Ende Foundation ondersteunde haar hierbij in 2011 en 2013 d.m.v. een studiebeurs. In 2015 maakte het Niemeijer fonds en Arsdonandi het mogelijk om aan de Orford Academy te kunnen studeren. Ze speelt op een cello (Johannes Bernardus Cuypers, 1810) haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Naast haar activiteiten als uitvoerend musicus geeft Emma met veel plezier celloles en werkt ze als productieassistent bij de Cello Biënnale Amsterdam.

Mijn website

www.dostojevskikwartet.nl

Mijn concerten

26 november, 20.00: Dostojevski Kwartet - Rosa Spierhuis, Laren

1 december, 20.15: Dostojevski Kwartet - Korenwinde, Rhenen

13 december, 17.00: Dostojevski Kwartet - Allied Circle, Amsterdam (besloten)

20 december, 20.15: Pynarello - Muziekgebouw Eindhoven

22 december, 21.00: Pynarello - Concertzaal Theaters Tilburg

24 december, 15.00: Pynarello - Uilenburgersjoel, Amsterdam

26 december, 15.00: Pynarello - Tivoli Vredenburg, Utrecht