Mijn NMF

loginForm
 

David Faber

afbeelding van David Faber

Wie ben ik?

Op mijn vijfde kreeg ik mijn eerste cellolessen. Hoewel ik vanaf dat moment altijd in ensembles had gespeeld, begon mijn liefde voor de muziek pas echt op te bloeien toen ik vanaf mijn twaalfde in grote orkesten begon te spelen. Het meeslepende laat-romantische of twintigste-eeuwse repertoire, de vele bijzondere concerten en de gezelligheid op tournees maakten het voor mij steeds duidelijker dat ik cellist wilde worden. De uiteindelijke keuze om naar het conservatorium te gaan nam ik door mijn ervaringen bij het Ricciotti Ensemble. Doordat ik eerst twee jaar aan de faculteit rechtsgeleerdheid had rondgehangen, moest ik een inhaalslag maken. Gedurende zes studiejaren maakte ik me onder begeleiding van Floris Mijnders en Dmitri Ferschtman de kunst van het cellospelen eigen, waarna ik vrij was om mijn nieuw verworven mogelijkheden volledig voor het strijkkwartet in te zetten. Ik speel sinds de oprichting in 2009 in het Dudok Quartet Amsterdam.

In een strijkkwartet worden je grenzen als musicus steeds verder opgerekt. Doordat je constant omringd bent door drie zeer begaafde en inspirerende mede-muzikanten, komt het eigenlijk nooit in je op om je niet volledig in te zetten. Daarnaast is de rol van de cello het meest veelzijdig wanneer je kwartet speelt. Van een grondige baspartij die de andere drie moet kunnen dragen, via close-harmony tot een solo op grote hoogte.

Sinds oktober 2018 speel ik op een cello van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, gebouwd door Jean Baptiste Vuillaume in Parijs rond 1850.  In alle registers is de cello complex, maar nooit op zo'n manier dat de ene laag de andere bedekt. De is toon rond maar toch altijd duidelijk te onderscheiden, ideaal voor ondersteuning van de bovenstemmen.

Mijn concerten

Kijk op www.dudokquartet.com voor alle mogelijkheden om me te horen spelen!