Mijn NMF

loginForm
 

Coraline Groen

afbeelding van Coraline Groen

Wie ben ik?

Ik ben Coraline Groen en ik wil mijn liefde voor muziek met zoveel mogelijk met andere mensen delen. Het meest gelukkig word ik van het spelen in een orkest of ensemble. Sinds september dit jaar studeer ik bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, met als masterspecialisaties de Ensemble Academy en Orkest. Vanaf september 2018 mag ik academist zijn bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. 

Toen ik drie was begon ik met vioollessen via de Suzukimethode bij Marieke de Vos in Apeldoorn. Vanaf mijn dertiende kreeg ik les bij Kerstin Hoelen in Den Haag en in 2010 ging ik naar de School voor Jong Talent van het KC. In mei 2017 heb ik mijn bachelordiploma met een 9,5 gehaald aan het KC, waar ik studeerde bij bij Peter Brunt en Philippe Graffin. Tijdens het vierde jaar heb ik in het kader van een Erasmusuitwisseling in Londen aan de Royal Academy of Music bij Rodney Friend gestudeerd. 
Lessen en masterclasses heb ik gehad van onder meer Petru Munteanu, Yuzuko Horigome, Uwe-Martin Haiberg, Eszter Haffner, Alexander Sitkovetsky en Stephan Picard. In de afgelopen jaren ben ik voor vele (zomer)cursussen, masterclasses en festivals uitgenodigd, zoals Kloster Schöntal, Cambridge International String Academy (mede dankzij ondersteuning van het Niemeijer Fonds), Festival Jong Talent van het Internationaal Kamermuziek Festival Schiermonnikoog, het Orlando Festival, de Internationale Sommerkurs Bad Leonfelden en de Gustav Mahler Academy in Bolzano.

Als ik in een orkest speel, voel ik mij als een vis in het water. Ik heb in verschillende orkesten gespeeld, waaronder NJO (aanvoerder tweede violen tijdens de Zomertour 2016 met Antony Hermus), het Symfonieorkest van het KC, het Atheneum Kamerorkest (concertmeester), de Nieuwe Philharmonie Utrecht, het RAM Symphony Orchestra (aanvoerder tweede violen met Edward Gardner) en het Gustav Mahler Academy Orchestra (aanvoerder tweede violen onder Daniel Harding). Ook heb ik projecten gedaan in samenwerking met Lawrence Power (English Chamber Orchestra), het Residentie Orkest, het Asko|Schönberg ensemble, en een bijzonder project i.s.m. het conservatorium van Antwerpen en DeFilharmonie o.l.v. Hans Graf, (concertmeester). Tijdens al deze ervaringen heb ik gewerkt met inspirerende dirigenten als Xian Zhang, Jac van Steen, Clark Rundell, Trevor Pinnock en Valery Gergiev. 

Ook speel ik heel graag kamermuziek; zo speel ik in veel verschillende bezettingen en nam ik deel aan het International Chamber Music Festival in Wassenaar in 2015 waar ik o.a. speelde met Irina Simon-Renes, Paul Rivinius, Nicola Birkhan en Maximilian Hornung.
Samen met Jobine Siekman cello en Valentina Tóth piano vorm ik het Volkmanntrio, waarmee we diverse concerten geven en lessen hebben gehad van onder meer David Dolan, Ellen Corver, David Kuyken, Richard Lester en Michel Strauss. Tijdens het kamermuziekfestival in 2015 op het Koninklijk Conservatorium ontvingen wij de Kamermuziekprijs voor het beste ensemble. Ook waren wij uitgenodigd door de Nederlandse Ambassade in Vilnius, Litouwen, om een concert te geven ter gelegenheid van Koningsdag in 2015, waardoor wij daar in de prachtige Nationale Philharmonie hebben mogen spelen. In 2016 nodigde de Nederlandse Ambassade in Brussel ons uit om een bijzonder concert te verzorgen. www.volkmanntrio.com

Ook ben ik deel van De Formule, een pianokwintet met Rik Kuppen, Laura Lunansky, Michiel Wittink en Rogier Tamminga. Wij zoeken naar de beste manier om muziek bij de luisteraar te brengen en proberen de tradities te doorbreken. We wonnen de Grote Kamermuziekprijs 2018 en gaven concerten in het Harmos festival, Portugal en we namen deel aan de ECMA. www.ensembledeformule.nl

Een zeer bijzonder ensemble waar ik in speel is met Robbrecht Van Cauwenberghe, bajan (russische accordeon), een combinatie waar ik zelf zeer enthousiast over ben omdat de klanken van deze instrumenten zeer goed mengen en we samenwerken met hedendaagse componisten zoals Martijn Padding.

In 2012 won ik de eerste prijs en kinderjuryprijs bij het Britten Vioolconcours, waardoor ik enkele malen heb gesoleerd met het Britten Jeugd Strijkorkest, en de ensemble aanmoedigingsprijs bij het Prinses Christina Concours West1. In 2013 ontving ik de tweede prijs bij het Nationaal Vioolconcours Davina van Wely, waar ik in de finale heb gesoleerd met het Atheneum Kamerorkest in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. In 2014 stond ik in de finale van het Prinses Christina Concours West1 en behaalde ik een eerste prijs. Toen ik studeerde in Londen, heb ik de finale gehaald van de Wilfrid Parry Prize - een competitie voor de sonates voor piano en viool van Brahms, en een eervolle vermelding bij de Mica Comberti Prize, waar ik de tweede partita van Bach speelde.

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft mij geholpen aan een nieuw instrument; ik speel sinds december 2011 op een viool die is gebouwd door W. Crijnen (2006) en sinds april 2012 op een strijkstok van A. Grütter (2003). Deze viool en stok helpen mij verder te ontwikkelen in mijn spel en zij blijven mij uitdagen steeds het uiterste uit mezelf en het instrument te halen.

Mijn website

www.coralinegroen.nl

Mijn concerten

13 mei 2018, 16.00:                   De Formule in de Nieuwe Kerk Den Haag. Prijswinnaarsconcert. Opgenomen door Radio West. Shostakovich, Beach.

24 mei 2018, 16.00:                  Masterpresentatie in de Schoenbergzaal, Koninklijk Conservatorium Den Haag. Prokofiev, Penderecki, Mozart, Shostakovich.

25 mei 2018, 22.30:                   De Formule speelt live bij Opium op Radio 4. 

25 mei 2018, 15.00:                  Het Volkmanntrio speelt in Amsterdam Buitenveldert.           Bloch, Dvorak, Beethoven.

17 juni 2018:                            De Formule speelt bij 50 for the Future van het Kronos Quartet in het Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam.

29 juni 2018:     Presentatieconcert van de Ensemble Academy in Korzo, Den Haag.

1 juli 2018:                       Besloten concert Volkmanntrio.

2 juli 2018, 10.30:                    Het Volkmanntrio speelt in Voorlinden Klassiek, de nieuwe serie van Museum Voorlinden in Wassenaar.

7 juli 2018:                         Concert in samenwerking met het New European Ensemble in het Nutshuis, Den Haag.