Mijn NMF

loginForm
 

Brenda Brouns

afbeelding van Brenda Brouns

Wie ben ik?

Al op zeer jonge leeftijd had ik de droom violiste te worden: volgens mijn ouders prikte ik als peuter van twee jaar oud wanneer er een orkest te zien was op de televisie met mijn vinger in de vioolgroep en zei:  “dat wil ik”. Toen ik als kind van drie jaar oud een keer een viool mocht vasthouden van een van de violistes van het Noord Nederlands Orkest wist ik het helemaal zeker:  ik wilde vioolspelen. In 1996 was het dan eindelijk zo ver: de eerste vioolles bij Josien le Coultre, en speelde ik mee in het Junior Orkest.  Van 2005 tot 2009 maakte ik deel uit van  de 1e vioolgroep van het HJSO , en van 2009 tot 2010 was ik aanvoerder 2e violen in het HJSO. In 2012 heb ik deelgenomen aan de NJO wintertour en de NJO summeracademy.

In 2004 werd ik toegelaten in de Jong Talent Klas aan het Prins Claus conservatorium in Groningen, waar ik eerst bij Liesbeth Ackermans  studeerde en later bij Sonja van Beek. Concoursen waaraan ik deelgenomen heb zijn onder andere het Haydn Muziekfestival in Groningen waar ik in 2002 in de finale kwam, de Iordens Viooldagen in Den Haag, het IPMC, waar ik in 2007 de eerste prijs won in de regio noord en het Prinses Christina Concours, waar ik een aanmoedigingsprijs behaalde in 2006 en 2009, en een eervolle vermelding in 2008. Van 2009 tot 2013 studeerde ik bij Sonja van Beek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Tijdens mijn studie  heb ik masterclasses gevolgd bij onder andere Thomas Klug en Roland Daugareil, en meerdere malen deelgenomen aan de Summer Academy van het Peter de Grote Festival.  In augustus 2012 heb ik als soliste opgetreden met het festivalstrijkorkest van het Peter de Grote Festival.  In 2010 heb ik als soliste opgetreden met het Haydn Jeugd Strijkorkest in Nederland en Italië en in 2012 heb ik gesoleerd bij het Fries Symfonie orkest. 

Zomer 2016 ben ik afgestudeerd aan de Högskolan för Scen och Musik in Göteborg in het “Master's Program in Orchestra Performance” bij Oyvor Volle met extra lessen van Marja Inkinen-engström. Deze opleiding heb ik gecombineerd met werkzaamheden als vaste remplacante bij het Noord Nederlands Orkest, Göteborgs Operan en Göteborg Symfoniker en diverse andere ensembles. Hiernaast ben ik actief in verschillende kamermuziek ensembles en als soliste. Verder ben ik sinds najaar 2017 tweede concertmeester van het Veenkoloniaal Symfonieorkest.

Sinds enige tijd  heb ik van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds een prachtige viool gebouwd door Gand et Bernadel (1891) en een strijkstok van Johan Stuber  (1930) in bruikleen.