Mijn NMF

loginForm
 

Birthe Blom

afbeelding van Birthe Blom

Wie ben ik?

Mijn Strad en ik
Toen ik in 2005 het Nationaal Vioolconcours Oskar Back won, kreeg ik niet alleen een mooi bedrag om mijn studie in Zwitserland bij Pierre Amoyal af te ronden, maar ook het aanbod om op een Stradivarius te gaan spelen. Deze Strad behoorde tot de collectie van het Oskar Back Instrumentenfonds. Omdat ik heel kleine handen heb, speelde ik tot dan op een klein formaat viool. Ik dacht dan ook niet op de Stradivarius te kunnen spelen, omdat die een normale mensuur had.

Om toch een keertje een Stradivarius in handen te hebben gehad en even op zo’n legendarisch instrument te hebben gespeeld, maakte ik een afspraak met de beheerder. Tot mijn grote verbazing bleek ik heel goed met het formaat van de viool overweg te kunnen. En de klank....! Ik was meteen verkocht en wilde niets liever dan deze viool bespelen en beter leren kennen.

Gedurende zes jaar kreeg ik de Strad ter beschikking, een tijd waarin hij van DE Strad uitgroeide tot MIJN Strad. Althans, zo voelde het. Toen het moment bijna daar was waarop de zes jaar verstreken waren en ik dus mijn viool moest teruggeven aan het Oskar Backfonds, wilde ik dat denkbeeld zo ver mogelijk van me afschuiven.

Net in die tijd werd ik ervan op de hoogte gesteld dat de collectie van het Oskar Backfonds zou worden overgenomen door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en dat mijn Stradivarius misschien aangekocht zou kunnen worden door het NMF. En ALS dat zou gebeuren, zou ik er heel misschien op mogen blijven spelen. Een tijd van wachten volgde; er moesten sponsors gevonden worden om deze aankoop te kunnen doen.

In april 2011 kreeg ik via een telefoontje te horen dat het NMF de ex-Paul Godwin Stradivarius kon aankopen en dat het bestuur had besloten, dat ik er voorlopig 5 jaar op zou mogen blijven spelen. Ik begon spontaan te huilen van opluchting en blijdschap.

Ja.... En toen werd het april 2016. En ja....... toen werd het weer spannend. Mocht ik op "mijn" viool blijven spelen? En gelukkig .... ook toen weer kreeg ik het verlossende telefoontje, dat het NMF de Stradivarius opnieuw voor een langere periode aan mij toevertrouwde. Pffff!

Ik ben in de loop der jaren zo gehecht geraakt aan dit instrument; het is mijn minnaar en kindje tegelijk (zonder mijn man en dochtertje tekort te doen!). Ik ben helemaal verknocht aan die viool. Hij zo prachtig en voor alle doeleinden geschikt! Belangrijk is ook, dat ik me nog nooit beperkt heb gevoeld met dit instrument. Integendeel: hij laat me iedere keer weer mogelijkheden ontdekken waar ik niet van wist dat ze bestonden. Dank je wel NMF!

 

Mijn Stok en ik
Iedere violist weet het: de klank van je viool wordt mede bepaald door de stok waarmee je speelt. Met de juiste stok kun je de viool pas echt recht doen. Daarom was het belangrijk om een passende stok bij mijn prachtige Stradivarius te vinden. Het NMF heeft mij het vertrouwen gegeven zelf op zoek te mogen gaan naar een stok die perfect matchte met mijn viool.


Ik probeerde veel stokken, bezocht vele vioolbouwers, maar het juiste gevoel was er nog niet. Tot ik, bij een les van meneer Herman Krebbers, even met zijn stok speelde. Het was een Sartory-strijkstok en hij voelde als een handschoen. De juiste balans, precies de goede hechting op de snaren, veerkrachtig, kernachtig en toch subtiel als ik dat wilde. En hij trok een warm geluid uit de viool.
Het NMF kon de stok kopen van meneer Krebbers en gaf hem aan mij in bruikleen. Wat een combinatie!
 

Mijn concerten

Kamermuziekfestival Hoorn

Een van de activiteiten die ik jaarlijks op de agenda heb staan zijn de concerten tijdens het Kamermuziek Festival Hoorn. Van dit festival, dat in november alweer zijn 11e editie zal beleven, ben ik vanaf het begin de artistiek leider. Ieder jaar worden in de laatste week van oktober en de eerste week van november in de binnenstad van Hoorn circa twintig concerten georganiseerd. Deze vinden plaats in historische panden zoals musea en kerken, maar ook op intieme locaties bij particulieren thuis.


Als artistiek leider ben ik in de gelegenheid om veel jonge, bijzonder getalenteerde musici uit te nodigen om een van de concerten te verzorgen. Veel van deze musici bespelen een instrument van het NMF! Zelf neem ik gedurende het festival zo'n 6 concerten voor mijn rekening, dus een prachtige gelegenheid om mijn Strad te laten horen.  Als u een kijkje wilt komen nemen bij het KMFH en wilt meemaken wat een prachtige klanken tijdens het festival te horen zijn, kijkt u dan op de website van het festival (www.kamermuziekfestivalhoorn.nl).

Overige concerten

Uiteraard werk ik  graag mee aan de promotieconcerten van het NMF.
Op 7 oktober speel ik 's middags in Weesp in het Plofhuis van Fort Uitermeer tijdens het Kamermuziekfestival, dat het NMF in samenwerking met Natuurmonumenten organiseert. Daar breng ik prachtige werken uit de kwartetliteratuur tot leven met het Dutch String Quartet (Birthe Blom en Merel Junge -viool, Judith Wijzenbeek - altviool, Amber Docters van Leeuwen - cello).


Wilt u andere concerten van mij bijwonen, dan kunt u mijn website bezoeken om te kijken waar en wanneer (www.birtheblom.nl).