Mijn NMF

loginForm
 

Laatste nieuws

Stokje overgedragen in stampvolle Aegtenkapel

vrijdag 19 oktober 2018

Auteur: Lennart van der Sman

Op woensdag 17 oktober, in een stampvolle Sint Aegtenkapel, heeft oud-directeur Marcel Schopman het stokje letterlijk overgedragen aan Manon Veenendaal. De avond, die bedoeld was om donateurs en andere relaties de gelegenheid te geven Marcel te bedanken en te begroeten, werd uiteraard voor een groot gedeelte ingevuld met prachtige muziek, uitgevoerd door musici die een instrument uit de collectie van het NMF bespelen.

Les Adieux

De avond werd na een speech van Els Swaab, voorzitter van de Raad van Toezicht, geopend met 16 talentvolle Fancy Fiddlers die met veel energie en enthousiasme speelden. Daarna was het de beurt aan Shuann Chai, die een prachtige fortepiano in bruikleen heeft. Deze historische fortepiano uit 1820 (Wenen) was voor de gelegenheid naar de Sint Aegtenkapel gebracht. Na een uitgebreide uitleg over het instrument en de zes pedalen, liet Shuann de toepasselijke Pianosonate ‘Les Adieux' van Ludwig van Beethoven horen.  

NMF Steunfonds

Onderdeel van het programma was het uitreiken van een cheque aan Marcel Schopman, die zijn gasten om een bijdrage aan het NMF Steunfonds had gevraagd. Bij elkaar is er een bedrag van ruim € 4.700 opgehaald. U kunt nog steeds bijdragen door het gewenste bedrag over te maken op rekening NL58 ABNA 0555 0286 66 met vermelding 'NMF Steunfonds'. Het NMF Steunfonds is bij zijn afscheid in het leven geroepen door Marcel Schopman, om 'noodruftige NMF-musici' tegemoet te kunnen komen in de jaarlijkse bruikleenvergoeding, die musici betalen voor het instrument dat zij in bruikleen krijgen. Deze bedraagt momenteel € 516 per jaar voor studenten en € 666 voor professionele musici.

Warm hart

Het warme hart dat Marcel musici altijd heeft toegedragen, werd vervolgens prachtig vertolkt door Quirine Viersen (cello) en Shuann Chai (fortepiano) in het stuk 'Bei Männern welche Liebe fühlen' van Ludwig van Beethoven. Violiste Carla Leurs en pianiste (maar deze avond 'spreker') Laura de Lange voerden het stuk Ferdinand uit van Alan Ridout, waarin Marcel in het zonnetje werd gezet door de tekst iets te veranderen. De avond werd afgesloten met onze 'huisviolist' Noa Eyl, die het publiek samen met accordeonist Maciej Wierzcholowski met Bulgaarse volksmuziek naar de borrel leidde.

Het stokje is nu officieel overgedragen aan de nieuwe directeur van het NMF: Manon Veenendaal.

Foto: Melle Meivogel 

Meer nieuwsberichten

di 26 mrt 2019

Royé-cello voor Andrej

Lees Meer
do 28 feb 2019

Unieke Dolezza voor Martin van Hees

Lees Meer

Bekijk alle nieuwsberichten