Mijn NMF

loginForm
 

Laatste nieuws

NMF koopt zeldzame Landolfi-contrabas

maandag 16 juli 2018

Auteur: Frits Schutte

De Spaanse contrabassist Luis Cabrera, aanvoerder van de basgroep van het Nederlands Philharmonisch Orkest, heeft een zeldzame contrabas in bruikleen gekregen van het NMF. Het NMF legde een langdurig aankooptraject af om het best passende instrument te selecteren, en stuitte uiteindelijk op een bas met uitzonderlijke kwaliteiten, gebouwd door Carlo Ferdinando Landolfi (Milaan, ca. 1770).

Aanvraag
In 2015 diende Luis Cabrera een aanvraag in bij het NMF voor de bruikleen van een hoogwaardige contrabas. De bas heeft hij nodig voor zijn solo- en kamermuziekoptredens; in het NedPho bespeelt hij een Italiaanse bas, die alleen binnen het orkest bespeeld mag worden. Luis’ aanvraag werd ontvankelijk verklaard, maar vanuit de bestaande collectie van het NMF kon hij niet binnen redelijke termijn worden voorzien van een passend instrument.

Selectie
Het NMF startte daarom een selectietraject voor een hoogwaardige contrabas. Via een breed internationaal netwerk van handelaren kwamen meerdere contrabassen naar Nederland. Een te hoge vraagprijs, een te slechte staat van onderhoud of twijfel over de authenticiteit waren redenen om instrumenten in een vroeg stadium al af te wijzen. Bassen die wel voldeden, vielen af op basis van klankkwaliteit. Het NMF herkent dit als normale problemen bij een selectietraject van een contrabas.

De beste bas
In 2017 kreeg het NMF bericht over een zeldzame Landolfi-bas, in de verkoop bij een Engelse firma. De staat van onderhoud van de bas zou zeer goed zijn en er waren certificaten die de authenticiteit onderschreven. Ook qua klank zou het een van de beste bassen zijn die de Engelse handelaar ooit in de verkoop heeft gehad.

Exceptioneel
Het NMF stelde zich vanwege de vraagprijs terughoudend op en ondernam geen actie om het instrument naar Nederland te halen. Uiteindelijk kwam de bas via een Nederlandse handelaar toch naar Nederland. In overleg met Luis werd besloten de kans aan te grijpen om de bas uit te proberen. Luis viel als een blok voor de kwaliteiten van de bas. Zijn collega’s deelden de mening van Luis dat het hier om een exceptioneel instrument ging. Tijdens verschillende klanktesten werd de Landolfi vergeleken met andere hoogwaardige bassen, waarin de uitzonderlijke klankkwaliteiten wederom bevestigd werden.

Experts
De zeer goede staat van het oude instrument werd door drie experts vastgesteld. Geen van hen beschikte echter over voldoende kennis over specifiek Landolfi-bassen. Het NMF raadpleegde daarom een expert in Londen en groot Landolfi-kenner. Op basis van foto’s en een dendrochronologisch onderzoek van de bas, kon hij al bevestigen dat het een instrument uit de Landolfi-werkplaats betrof. Om een geschreven verklaring op te stellen, wilde hij het instrument zelf bekijken. Eenmaal in Nederland, kwam hij tot de definitieve conclusie dat de bas gebouwd is door Landolfi. Een uniek instrument, dus, als nieuwe aanwinst voor de NMF-collectie, en voor Luis Cabrera een droombas om te bespelen!

Meer nieuwsberichten

di 26 mrt 2019

Royé-cello voor Andrej

Lees Meer
do 28 feb 2019

Unieke Dolezza voor Martin van Hees

Lees Meer

Bekijk alle nieuwsberichten