Mijn NMF

loginForm
 

Laatste nieuws

Nieuwe Royé-cello voor jong cellotalent

dinsdag 26 maart 2019

Auteur: Katrien Kloos

December 2018. Op de werkbank van Daniël Royé liggen twee maagdelijk blanke cellodelen op hun vereniging te wachten. Na maanden buigen, schaven, schrapen, snijden, inleggen en eindeloos nameten is het moment bijna daar: het vastlijmen van het bovenblad op de krans en het achterblad. Het sluiten van de cello, een plechtig moment. Drie maanden later: voor Andrej van Brakel (14) gaat er een wonderbaarlijke, nieuwe klankwereld open. Met hart en ziel heeft hij de Royé-cello omarmd.

Mara Stradivari

In 2003 kreeg vioolbouwer Daniël Royé de unieke kans om de cello van Heinrich Schiff te bestuderen: de prachtig helder en fluweel klinkende Mara Stradivari uit 1711. “Om een zo goed mogelijk beeld van de klank te krijgen, ben ik intensief gaan luisteren naar Schiff op de cello tijdens repetities en concerten. Daarna mocht ik het instrument minutieus onderzoeken. Het gewicht, de vorm, z’n welvingen, de houtdikte van de bladen op elke plek.” Met de aantekeningen van toen bouwde Daniël deze cello. Het is de veertiende Mara die hij op deze manier maakt. “Elk instrument is uit ander hout gesneden, heeft een eigen persoonlijkheid, een eigen ziel. En steeds weer ben ik vreselijk benieuwd: zijn er karaktertrekken herkenbaar van de wonderbaarlijke Mara Strad van Schiff?”

Wakker

Een van de eerste cellisten die de nieuwe Mara van Royé mochten wakker spelen was Joachim Eijlander. Royé: “Eerst hou ik een nieuw instrument altijd een paar dagen voor mezelf, om erop te spelen in de beslotenheid van mijn atelier. Dan vraag ik gerenommeerde cellisten om te komen. Dat is altijd erg spannend. Joachim was erg enthousiast over de klank. Hij tipte direct zijn leerling Andrej.”

Glansrijk

Andrej van Brakel is net veertien jaar. Hij begon op vierjarige leeftijd met cello spelen en volgde lessen bij Lenian Benjamins. Sinds 2016 studeert hij aan de Young Talent Academy in Rotterdam bij Joachim Eijlander. In 2017 won hij de aanmoedigingsprijs van het Prinses Christina Concours. Hij trad op als solist met het Young Talent Orchestra onder leiding van Mikhail Zemtsov. “Hij is een groot talent. Het gaat heel goed met hem”, zegt Eijlander. “Hij speelde een glansrijk overgangsexamen met het Celloconcert van Saint-Saëns en deed mee met een masterclass cello aan Codarts. De cello die hij speelde, hield hem al een tijdje tegen in zijn groei. Het is fantastisch dat hij nu zo’n mooi instrument kan bespelen en zijn leergierigheid en enthousiasme verder en sneller kan ontwikkelen.”

Happy met Mara

Andrej en zijn Mara zijn inmiddels twee maanden samen. Kort na hun kennismaking zagen we ze al samen op Youtube met een mooie vertolking van Chant du Ménestrel van Alexander Glazoenov en Tarantella van David Popper, begeleid op piano door Anastasia Safonova. We ontvangen enthousiaste en liefdevolle berichten. “Ik ben helemaal happy met Mara, ik zal goed voor haar zorgen.” We blijven je volgen Andrej, het ga jullie goed!

Miraculeus 

De Mara Stradivari die als voorbeeld diende voor de cello waar Andrej nu op speelt, overleefde in 1963 op miraculeuze wijze een schipbreuk op de Rio del Plato in Zuid-Amerika. De nachtveerboot met het Trio di Trieste aan boord, botste in de mist op een wrak en zonk. Van de 450 passagiers verdronken er 140. De cellokoffer van het Trio kwam na een paar dagen boven water. Toen de koffer werd geopend was het instrument onherkenbaar. De lijm had losgelaten, de cello lag volledig aan stukken. Hij werd hersteld in Londen, om daarna in handen van Heinrich Schiff weer goddelijk te klinken.

Meer nieuwsberichten

wo 29 mei 2019

Verstuurd: NMF Magazine 2019

Lees Meer
wo 22 mei 2019 {$caption}

In de maak: een nieuwe website voor het NMF

Lees Meer

Bekijk alle nieuwsberichten