Mijn NMF

loginForm
 

Laatste nieuws

Nagenieten van geslaagd NMF Kamermuziekfestival

maandag 8 april 2019

Auteur: Katrien Kloos

Wat een geluk dit weekend! Stralend weer, fantastische musici, sprookjesachtige locaties, verrassende muziekprogramma’s, honderden goed gehumeurde bezoekers, bevlogen boswachters en een schat aan toegewijde vrijwilligers die alle concerten in goede banen leidden. De tweede editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten was een daverend succes.

Kasteel Eerde © Ben Houdijk

Voldaan

Een paar sterke mannen laten de concertvleugel geroutineerd de trap van Kasteel Eerde afglijden en wissen daarmee de laatste sporen van een zeer geslaagd festival uit. De ruim 200 musici zijn inmiddels na hun reizen kriskras door Nederland weer veilig thuis beland. En wij? Wij genieten heel voldaan na van de zeventig succesvolle concerten op de mooiste plekken van Natuurmonumenten.

Het hoogtepunt?

Zo vele! Konden we maar overal tegelijk aanwezig zijn. Sprookjesachtig waren de optredens in het Waterloopbos. Te midden van de bemoste bassins en waterwerken speelden strijkers en blazers de schemering tevoorschijn en aan het eind van het concert staken de bomen zwart af tegen de nachtblauwe lucht.
Tegelijkertijd klonken Debussy's kleurrijke pianowerken in Kasteel Oldenaller. De sfeervol verlichte Gobelinzaal van het pas gerestaureerde Kasteel Eerde was het decor voor Vivaldi’s Jaargetijden, beroemde opera-aria’s, oosterse jazz en intens mooie cellomuziek op een instrument nota bene uit de tijd van het kasteel zelf: een Rombouts-cello uit 1699.
Op de Belevenisboerderij in de buurt van Rotterdam gingen de kinderen mee op een spannend muzikaal avontuur met een rode paraplu. Om na de voorstelling uit te razen in het OERRR-bos of lammetjes een flesje te geven.
Op kasteel Hackfort vertelde de boswachter smeuïge verhalen over de baron, zijn landgoed en de moestuin. Op de hooizolder klonk ’s avonds een muzikale mix van Dowland, Blue Grass en Radio Head.
Op Landgoed Schaep & Burgh wisselden jazztrio’s en klassieke trio’s af met zelfs een fantastische vertolking van zwoele Franse chansons.
En in De Wieden stapten muziekliefhebbers voor hun concert in een fluisterboot om het prachtige natuurgebied te ontdekken.
Meest intieme optredens waren waarschijnlijk de concerten in het witte eenmansklooster De Kluis in Zuid-Limburg. Voor een handjevol bezoekers (maar een bomvol kerkje) klonk heel exclusief Bach op viool met een a capella-koor. Op zondag vingen de voorbijkomende wandelaars uit de open deuren klanken op van een prachtig vertrouwelijk gesprek tussen harp en klarinet.
En dan vergeten we nog bijna de bijzondere optredens in de historische kassen van Mookerheide. En de stoere forten van Uitermeer, Nieuwersluis en Nigtevecht die zich met stevige jazz en tedere barok dit weekend van hun sterke én van hun gevoelige kant lieten zien.

Onverwachte ontmoetingen

Wij hopen dat iedereen ontzettend heeft genoten! Bezoekers, musici, rondleiders, boswachters en vrijwilligers. En dat de combinatie van muziek, natuur en fantastische monumenten voor mooie onverwachte ontmoetingen heeft gezorgd. Volgende week schuiven we met Natuurmonumenten om de tafel en bekijken we of het lukt om zo’n evenement voor de derde keer te organiseren. Als je het ons nu vraagt, weten we het antwoord wel!

Meer nieuwsberichten

wo 29 mei 2019

Verstuurd: NMF Magazine 2019

Lees Meer
wo 22 mei 2019 {$caption}

In de maak: een nieuwe website voor het NMF

Lees Meer

Bekijk alle nieuwsberichten