Mijn NMF

loginForm
 

Laatste nieuws

Meneer Knoflook alias Giuseppe dall'Aglio

dinsdag 24 april 2012

Auteur: Geertje van der Linden

Eind november kreeg het NMF een telefoontje van een aardige dame, mevrouw Meyer. Mevrouw Meyer is celliste, net als haar moeder vroeger was. Zij heeft een prachtige cello, zo vertelde zij, die 2 generaties celloplezier heeft gebracht. Vroeger was de cello in onderhoud bij vioolbouwer Johan Stüber, één van de beste Hollandse vioolbouwers van de 20e eeuw, die de cello zo mooi vond dat hij er een kopie van bouwde. Voor zover de twee generaties Meyer wisten, was hun cello gebouwd door Paolo Testore (zoon van de grote Carlo Giuseppe Testore, Milaan ca 1660-1716). Zij hadden de cello daarom toepasselijk ‘Paultje’ gedoopt.

Mevrouw Meyer, inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots bereikt, vroeg of ik misschien langs wilde komen, omdat zij haar cello graag beschikbaar wilde stellen aan een nieuwe generatie cellisten! En waar kun je dan beter terecht dan bij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, al bijna 25 jaar intermediair tussen waardevolle instrumenten en musici. Een dag later aan de koffie vertelde mevrouw Meyer mij over haar belevenissen met Paultje. Daarna ging het snel.

De cello ging mee naar het NMF, op zoek naar een nieuwe bespeler. Eerste tussenstop was het atelier van vioolbouwer Andreas Post. Toen Andreas de cello zag kreeg hij een glinstering in zijn ogen. Hij vermoedde gelijk wie dit instrument had gebouwd en dat was niet Paultje Testore. Andreas mompelde een naam die ik nog niet eerder had gehoord en onderzocht het instrument van top tot teen, of beter gezegd van krul tot staart. Toen wist hij het zeker, deze cello was gebouwd door Giuseppe Dall’Aglio, en dat moest rond 1800 geweest zijn in Mantua, Noord Italië. Heel erg bijzonder, want zoveel instrumenten zijn er van deze bouwer niet meer te vinden.

De cello bleek een boel meer waard geworden dan het bedrag dat stond op het laatste taxatierapport uit de jaren ‘80. Daarom vroeg ik mevrouw Meyer of ze nog wel zeker wist of ze dit mooie instrument ‘zomaar’ aan het NMF wilde schenken, maar ze twijfelde geen moment! De cello is inmiddels op proef bij Gideon den Herder, cellist van het veel bekroonde Van Baerle Trio. Nu maar zien of Gideon en ‘Paultje’ het net zo goed met elkaar kunnen vinden!

Inmiddels is de proefperiode verstreken en heeft Gideon reeds de bruiklenersovereenkomst getekend. Meneer Knoflook is nu een vast lid van het Van Baerle Trio, waarin Gideo speelt.

Meer nieuwsberichten

wo 22 mei 2019 {$caption}

In de maak: een nieuwe website voor het NMF

Lees Meer
vr 10 mei 2019 {$caption}

Vergoeding musici lunchpauzeconcerten

Lees Meer

Bekijk alle nieuwsberichten