Mijn NMF

loginForm
 

Laatste nieuws

Maria Milstein ontvangt Nederlandse Muziekprijs

vrijdag 27 oktober 2017

Violiste Maria Milstein ontvangt op zaterdagavond 27 januari 2018 in het Concertgebouw Amsterdam de Nederlandse Muziekprijs. De prijs wordt uitgereikt na afloop van het concert in de Grote Zaal. Maria Milstein soleert dan in het eerste vioolconcert van Max Bruch. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici
wordt toegekend.

Violiste Maria Milstein werd in 1985 geboren in Moskou en groeide op in Frankrijk. Ze studeerde bij Ilya Grubert in Amsterdam en David Takeno in Londen, en was tussen 2011 en 2014 'Artist in Residence' van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze bij Augustin Dumay studeerde. Maria won de tweede prijs bij het internationale concours 'Città di Brescia' in 2007, de Vioolbeurs van het Kersjes Fonds in 2010 en de tweede prijs bij het internationale concours 'Rodolfo Lipizer' in 2011. In 2016 ontving Maria een fellowship van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust. In 2015 verscheen haar debut cd Sounds of War samen met pianiste Hanna Shybayeva. Deze cd werd bekroond met een Edison Klassiek. Naast haar solocarrière maakt Maria deel uit van het succesvolle Van Baerle Trio, met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder. Sinds september 2014 is zij als docente aan het Conservatorium van Amsterdam verbonden.

Nieuw album
Deze week is ook Maria Milsteins nieuwste album La Sonate de Vinteuil uitgekomen, momenteel NPO Radio 4 cd-van-de-week. Het geheel Franse repertoire is gekozen op basis van het werk van Marcel Proust en Maria werkte hierbij samen met haar zus en pianiste Nathalia Milstein. Volgende maand verschijnt van het Van Baerle Trio de eerste cd van de complete pianotrio’s van Beethoven.

Menselijke stem
Maria bespeelt een viool van Michel Angelo Bergonzi “ex-Herman Krebbers" (Cremona, ca. 1750), die zij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. “Het spel van Maria is gezegend met een zeer eigen intens en lyrisch karakter. Onder haar handen krijgt de viool als het ware een menselijke stem. Ze spreekt via haar instrument in een taal met een breed scala aan  uitdrukkingsmogelijkheden, variërend van fluisterende intimiteit tot dynamisch temperament. Elke compositie vertelt door haar spel een eigen en specifiek verhaal.” Aldus de adviescommissie van de Nederlandse Muziekprijs.

Van harte gefeliciteerd, Maria!

© Marco Borggreve

Meer nieuwsberichten

vr 14 sep 2018

Nieuw seizoen Appeltaartconcerten

Lees Meer
vr 14 sep 2018

NMF Steunfonds in het leven geroepen

Lees Meer

Bekijk alle nieuwsberichten