Mijn NMF

loginForm
 

Laatste nieuws

Guarneri del Gesù bij Daniel Rowland

vrijdag 14 april 2017

Twee blije gezichten! Op donderdag 13 april kwam violist Daniel Rowland (44) langs op het NMF-kantoor om bij collectiebeheerder Frits Schutte de bruikleenovereenkomst te ondertekenen. De bijzondere Guarneri del Gesù-viool is daarmee officieel overhandigd en in bruikleen gegeven aan Daniel.

De viool is zonder twijfel het topstuk uit de gehele collectie van het NMF. De viool is afkomstig uit de beroemde ‘collectie Max Rodriguez’, bestaande uit een viertal Italiaanse meesterinstrumenten en zestien waardevolle strijkstokken. In 1992 werd de Rodriguez-collectie aan het NMF in bruikleen gegeven. Een paar jaar later besloot de eigenaar om vrijwel alle instrumenten aan onze stichting te schenken. Het is nog steeds de grootste schenking die ooit aan het NMF is gedaan.

De Guarneri del Gesù-viool (Cremona, ca. 1736) stamt uit de collectie Von Heyder (Frankfurt) waar de violist Hugo Heermann in 1892 een heel strijkkwartet aan Italiaanse instrumenten kocht. Heermann studeerde bij Joseph Joachim. Hij was docent aan de conservatoria van Frankfurt en Genève, gaf les in Berlijn en Chicago en was primarius van het Museums-Quartet in Frankfurt. Daarna kwam de viool in het bezit van Mina Rode, leerlinge van Heermann. In 1972 kocht Max Rodriguez, zelf cellist in het Concertgebouworkest, het instrument aan van handelaar en expert Max Möller in Amsterdam.

Isabelle van Keulen werd in 1992 de eerste die de viool van het NMF in bruikleen kreeg. Van 1995 tot 2016 was Henk Rubingh, aanvoerder tweede violen van het Concertgebouworkest, de gelukkige bespeler van dit unieke instrument.

De viool werd in het jaar 2000 uitgebreid gerestaureerd, waarbij onder andere de welving van het bovenblad werd gecorrigeerd. Toen de viool open was, bood dat verschillende experts de gelegenheid om de viool van binnen te bestuderen. Daarbij werd ook de conclusie getrokken dat hij in de gouden periode van de bouwer gemaakt is, in tegenstelling tot wat men eerder had gedacht. Het NMF blijkt met deze viool dus één van de belangrijkste instrumenten van deze bouwer in de collectie te hebben.

Daniel Rowland zal de komende tijd de viool zorgvuldig verkennen. Daniel is internationaal werkzaam als solist, een veelgevraagd kamermusicus en primarius van het vermaarde Brodsky Quartet. Daarnaast is hij docent de Royal College of Music in Londen.

Meer nieuwsberichten

do 14 jun 2018

Marcel Schopman vertrekt als directeur/bestuurder

Lees Meer
do 14 jun 2018

'Dank voor het fijne contact'

Lees Meer

Bekijk alle nieuwsberichten