Mijn NMF

loginForm
 

Laatste nieuws

Een Engelse dame voor Uxía

donderdag 3 maart 2016

Auteur: Lennart van der Sman

Onlangs heet het NMF een anonieme Engelse contrabas (ca. 1800) aangekocht voor de contrabassiste Uxía Martinez Botana. Zij heeft deze prachtige bas sinds februari in bruikleen gekregen van het fonds.

“Uxía plays bass with such elegance and agility that she reminds me more of a violinist rather than to a bass player” - Ivry Gitlis.

De jonge Spaanse contrabassiste Uxía Martinez Botana (1988) heeft een indrukwekkend cv. Op haar 15de speelde zij al in het Symfonieorkest van Galicia (Spanje). Inmiddels speelt zij in diverse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Nederlands Philharmonisch Orkest en Amsterdam Sinfonietta. Daarnaast maakt ze carrière als soliste en veelzijdig kamermusicus. Een dame waar we nog veel van gaan horen.

Zij heeft in februari een Engelse dame in bruikleen gekregen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Het NMF kocht deze bijzondere Engelse contrabas aan dankzij de donatie van een particulier fonds. Het is onmogelijk gebleken om te achterhalen door welke specifieke bouwer de bas is gemaakt. Wel zijn er volgens drie geraadpleegde experts voldoende aanwijzingen om aan te nemen dat het een Engelse bas betreft die rond 1800 in Engeland werd gebouwd. De f-gaten zijn op zijn zachtst gezegd excentriek te noemen. Hopelijk vinden we ooit een ander instrument met dezelfde excentrieke f-gaten waarvan wel bekend is wie de bouwer is (door bijvoorbeeld een origineel etiket). Zolang dat niet het geval is, zal deze bas door het leven gaan als een anonieme Engelse bas. Bassiste Uxía Martinez Botana kent de bas al jaren en heeft er veel op gespeeld. Zij krijgt de bas de komende jaren van het NMF in bruikleen. Zelf noemt ze het instrument ‘The English Lady’.
 

Foto's © Marco Borggreve

Meer nieuwsberichten

di 26 mrt 2019

Royé-cello voor Andrej

Lees Meer
do 28 feb 2019

Unieke Dolezza voor Martin van Hees

Lees Meer

Bekijk alle nieuwsberichten