Mijn NMF

loginForm
 

Laatste nieuws

Contrabas voor Olivier Thiery

maandag 17 juli 2017

Het NMF voegde deze maand een bijzonder mooie contrabas toe aan de collectie. De contrabas is gebouwd in Genua omstreeks 1920 door Cesare Candi. De Franse contrabassist Olivier Thiery, sinds 2008 werkzaam bij het Koninklijk Concertgebouworkest, heeft de bas in bruikleen gekregen.

Via di Porta Soprana

Het NMF had nog geen instrument van Candi in de collectie. De Genuese vioolbouwer Cesare Candi (1869-1947) leerde het vak van Raffaele Fiorini. In 1892 won hij een prijs op de Esposizione Italo-Americana in Genua. In 1937 restaureerde Candi de 'Cannone'-viool 'ex-Paganini', gebouwd door Guarneri del Gesù. Zijn atelier aan de Via di Porta Soprana, waar hij de rest van zijn leven werkzaam was, was niet alleen een werkplaats, maar een salon waar iedereen die van muziek en vioolbouw hield, welkom was.

Brede inzetbaarheid

Het NMF heeft bij het selectietraject voor de aankoop van een nieuwe contrabas meerdere bassisten en experts betrokken. De Candi-bas is door hen vooral geprezen om de brede inzetbaarheid - met name ook als solistisch instrument, de zeer goede staat waarin hij verkeert en de hoogwaardige kwaliteit van de bouw, die gelijk staat aan die van de andere instrumenten uit de violenfamilie van begin 20e eeuw.

Terug in het KCO

De bas is door het NMF aangekocht van een gerenommeerd Nederlands bassist die lange tijd aanvoerder was bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Het NMF is verheugd het instrument aan Olivier Thiery in bruikleen te geven. De Franse contrabassist begon zijn carrière bij het Orchestre Français des Jeunes en het Gustav Mahler Jugendorchester. Sinds 2008 speelt hij bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Meer nieuwsberichten

do 14 jun 2018

Marcel Schopman vertrekt als directeur/bestuurder

Lees Meer
do 14 jun 2018

'Dank voor het fijne contact'

Lees Meer

Bekijk alle nieuwsberichten