Mijn NMF

loginForm
 

Laatste nieuws

Bedankconcert met Luis Cabrera

maandag 19 november 2018

Auteur: Katrien Kloos

De Spaanse contrabassist Luis Cabrera is dolgelukkig met zijn nieuwe contrabas die hij van het NMF in bruikleen kreeg: een Carlo Ferdinand Landolfi gebouwd rond 1770 in Milaan. 'He is very easy to fly around', en dat liet Luis gistermiddag horen tijdens het bedankconcert aan de familie van de erflater, die de aankoop van de bas mogelijk maakte. Het pandje aan de Sint Annenstraat zat tot aan de nok toe vol met een gezellig geïnteresseerd gezelschap van 1 tot in de 80 jaar oud. Frits Schutte, collectiebeheerder van het NMF, vertelde hoe we dit uitzonderlijke instrument voor Luis op het spoor zijn gekomen. 

Luis Cabrera is aanvoerder van de basgroep van het Nederlands Philharmonisch Orkest en speelt in het Nederlands Kamerorkest. Daarnaast geeft hij les aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam en de Guildhall School of Music & Drama in Londen. Al langere tijd is Luis daarom samen met het NMF op zoek naar een contrabas met voldoende klankwijdte en wendbaarheid om zowel in de grote zalen als tijdens intiemere concerten te spelen. “Het is alsof je op zoek bent naar een Formule 1-wagen en een terreinauto in een. Net toen ik me erbij neer had gelegd dat de combinatie in een bas niet mogelijk was, kwam het NMF op het spoor van deze Landolfi."

Frits Schutte: "We kregen de tip dat dit uitzonderlijke instrument in New York te koop was. Maar ja, zeer kostbaar, en je haalt zo’n bas niet even naar Nederland om hem uit te proberen en met andere bassen te vergelijken. Dus we lieten hem voorbijgaan. Maar een klein jaar later kwam het instrument opnieuw in beeld. Een Engelse firma had de bas naar Europa gehaald en via een kenner kwam hij naar Nederland. Dankzij een legaat was het instrument inmiddels iets meer binnen ons bereik gekomen. We besloten dat we onze kans moesten grijpen. Luis probeerde de contrabas uit en viel er direct als een blok voor. Dit was zijn droombas. Maar was de bas echt, was hij het bedrag waard? We lieten dendrochronologisch onderzoek doen door een onafhankelijke expert uit Engeland en dat wees inderdaad uit op een instrument uit de Italiaanse Landolfi-werkplaats. Toen hij de bas persoonlijk in Nederland kwam bekijken, was hij al heel snel overtuigd. Dit is een echte Carlo Ferdinando Landolfi, gebouwd rond 1770 in Milaan."

Even was het spannend, gistermiddag, of Luis alle bijzondere kwaliteiten van de bas aan de familie van de erflater kon laten horen. Door de intocht van Sinterklaas was de binnenstad vrijwel niet bereikbaar. Gelukkig was iedereen precies op tijd binnen. "Tweeënhalve eeuw plagen en overstromingen heeft deze Landolfi overleefd, dan moet hij een reisje door de binnenstad tijdens de intocht van Sinterklaas toch ook overleven", lacht Frits en hij geeft Luis en zijn Mexicaanse begeleidster op gitaar de vloer.

Luis Cabrera, de Landolfi-bas en één van de jonge bezoekers van het bedankconcert.

Meer nieuwsberichten

wo 22 mei 2019 {$caption}

In de maak: een nieuwe website voor het NMF

Lees Meer
vr 10 mei 2019 {$caption}

Vergoeding musici lunchpauzeconcerten

Lees Meer

Bekijk alle nieuwsberichten