Mijn NMF

loginForm
 

Laatste nieuws

NMF-violisten bij het Nederlands Vioolconcours 2018

woensdag 24 januari 2018

In maar liefst vier categorieën streden de finalisten afgelopen zaterdag om de felbegeerde Eerste Prijs voor het Nederlands Vioolconcours 2018. Niek Baar wint de Eerste Prijs in de categorie 'Oskar Back'. NMF-violiste Hawijch Elders sleepte de Tweede Prijs en de Publieksprijs in de wacht. Tim Brackman werd derde.

Oskar Back als basis
Het Oskar Back Concours is er voor violisten t/m 26 jaar en maakt onderdeel uit van het Nederlands Vioolconcours, samen met het Davina van Wely (14-17 jaar) en Iordens (10-14 jaar). Het concours is vernoemd naar de Hongaars-Nederlandse vioolpedagoog Oskar Back (1879-1963), bij wie Davina van Wely (1922-2004) studeerde voor ze zelf de lerares werd van oa Jaap van Zweden, Isabelle van Keulen, Simone Lamsma, Jan Willem de Vriend, Wouter Vossen en Coosje Wijzenbeek. Wijzenbeek was op haar beurt weer de lerares van vrijwel alle smaakmakende violisten van de jongste generatie, onder wie Rosanne Philippens en Noa Wildschut. Zo kent de Nederlandse viooltraditie een duidelijke stamboom, met Back als basis.

NMF-violisten
Het is NMF is trots dat vele violisten in deze stamboom worden ondersteund, of voor korte of lange tijd zijn ondersteund, met een instrument van het NMF. Niek Baar, winnaar Oskar Back 2018, heeft in het begin van zijn studie enige tijd een NMF-viool in bruikleen gehad. Tim Brackman (derde prijs) speelde tot vorig jaar op een viool, gebouwd door Giuseppe Desiato (Napels, ca. 1900), uit de collectie van het NMF. Hawijch heeft nu ruim een jaar de Raffaele & Antonio Gagliano-viool (Napels, ca. 1830) in bruikleen. In de categorie Iordens B van het Nederlands Vioolconcours wonnen twee jonge NMF-violistes: Alice van Binsbergen (2e) en Olga Göschel (3e).

Van harte gefeliciteerd!

Hawijch Elders, 2018.

Meer nieuwsberichten

di 12 dec 2017

Dank voor uw donatie!

Lees Meer
ma 11 dec 2017

4 topinstrumenten voor Dudok Kwartet

Lees Meer

Bekijk alle nieuwsberichten