Mijn NMF

loginForm
 

Venduehuis der Notarissen

afbeelding

Het oudste Nederlandse veilinghuis is gevestigd in een statige burgemeesterswoning in het historische Haagse Hofkwartier.  Floris V maakte rond 1275 van Die Haghe een vorstelijke residentie met een zaal van koninklijke allure – de Ridderzaal. Onder graaf Albrecht van Beieren groeide het boerendorp uit tot een klein stadje. Albrecht woonde vanaf 1389 tot aan zijn dood in 1404 permanent in Die Haghe waardoor niet alleen het aantal edelen, advocaten en geestelijken flink toenam maar ook het aantal ambachtslieden. 100 Jaar na Albrechts’ dood telde Die Haghe ruim 6000 inwoners.

In 2012 is het 200 jaar geleden dat het Venduehuis der Notarissen officieel van start ging als veilinghuis in       Den Haag. Daarvoor werden openbare veilingen van woningen, landerijen, boerderijen en inboedels georganiseerd door stadsvendumeesters. De aanleiding voor de oprichting van het veilinghuis ligt in 1811: op 1 januari van dat jaar werd ons land ingelijfd bij het Franse keizerrijk en werd de Franse rechtspraak van kracht. Dit hield onder meer in dat openbare verkopingen voortaan moesten plaatsvinden onder toezicht van een notaris.

Het Hofkwartier en de Nobelstraat behoren tot de oudste dorpskern van Die Haghe, die destijds grensde aan het toenmalige buitengebied. Dit was een ideale bouwlocatie voor edelen en hogere ambtenaren die op zoek waren naar grote bouwkavels. Rond 1512 waren de bouwkavels waar nu de panden Nobelstraat 1 en 3 gevestigd zijn in handen gekomen van raadsheer Jacob Pijnsen. De twee percelen daarnaast, het huidige huisnummer 5,  waren het eigendom van rekenmeester Claes van Essche. Pijnsen en Van Essche behoorden tot de steeds groter wordende groep hoogwaardigheidsbekleders die permanent in Die Haghe woonden. De woningen die beide heren lieten bouwen waren gesitueerd achter een royaal voorplein. Vandaag de dag bestaat die situatie nog steeds bij het perceel Nobelstraat 5.

Sinds het midden van de 16e eeuw is er natuurlijk ook veel veranderd. In 1812 werd de voormalige burgemeesterswoning permanent in gebruik genomen als veilinghuis voor de Haagse notarissen. In het jaar daarvoor, om precies te zijn op 13 mei 1811, vormde een Haags koffiehuis het decor voor een bijeenkomst van een grote groep notarissen uit Den Haag en omstreken. Na de inlijving van de Republiek der Nederlanden bij Frankrijk onder Napoleon Bonaparte waren zij genoodzaakt om nieuwe regels op te stellen voor het veilen van roerende en onroerende goederen. Nota bene in “Het Parlement van Engeland” (what’s in a name) werd de oprichting van het Venduehuis voorbereid.

Ruim 200 jaar later is het Venduehuis een bruisend en modern veilinghuis waar naast de vertrouwde zaalveilingen ook internetveilingen worden gehouden. En waar belangstellenden uit binnen- en buitenland tijdens de kijkdagen in- en uitlopen. In één van de veilingzalen verwelkomen wij u graag voor het concert in het kader van het NMF Muziekweekend. Omdat 2015 is uitgeroepen tot Mesdagjaar, zult u tijdens het concert kunnen genieten van muziekstukken van tijdgenoten van de beroemde Haagse schilder.

korte inleiding Mesdagjaar

Voorafgaand aan het concert wordt een korte inleiding gegeven door Willemien de Vlieger-Moll in het kader van het Mesdagjaar. Zij is de curator van de tentoonstelling ‘Mesdag, Couperus en tijdgenoten’ in het Louis Couperus Museum. U zult worden bijgepraat over Hendrik Willem Mesdag, zijn vrouw Sientje, hun band met Den Haag en Scheveningen én zijn bijzondere relatie met het Venduehuis.

Programma zondag 7 juni:
10.15 uur zaal open, welkom met koffie en thee
10.35 uur inleiding Willemien de Vlieger-Moll
11.00 uur concert Aubade Trio

De zaal waar het concert zal plaatsvinden is gelegen op de 1e etage en is bereikbaar via een makkelijk beloopbare trap. Er is geen lift naar de 1e etage.Kaarten

Bestel kaarten voor € 17,50 per stuk

Datum zondag 7 juni 2015
Concert 10:30 - 12:00 uur
Locatie Venduehuis der Notarissen
Nobelstraat 5
2513 BC Den Haag
zie google maps of www.venduehuis.com
Pauze Concert zonder pauze
Extra's Korte bezichtiging

Programma

G. Enesco “Aubade” voor strijktrio (1899)
H. Berens Uit Strijktrio in c opus 85 no 2: deel 2 en 3 (1871)
M. Reger Uit Strijktrio in a, Op. 77b, No.1: deel 3 en 4 (1904)
H. Eisler Prélude et fugue sur B.A.C.H. (1930)
J. Françaix Strijktrio (1933)

Musici

Aubade Trio
Sergey Arseniev, viool
Veronika Lenartova, altviool
Sanne van der Horst, cello

Sergey Arseniev

Lees meer