Mijn NMF

loginForm
 

Onze collectie

Grootste collectie

De collectie van het NMF is met ruim 450 instrumenten en 350 strijkstokken een van de grootste in Europa. De totaalwaarde van onze collectie is bijna € 27 miljoen. Hoewel het overgrote deel wordt vertegenwoordigd door strijkinstrumenten, beschikt het NMF daarnaast over een niet te verwaarlozen aantal vleugels en harpen, een basse de violon, een basklarinet, een contrabasklarinet, twee fortepiano’s, klassieke gitaren, etc. Twee complete strijkstokkencollecties (barok en klassiek) verdienen het om apart te worden genoemd. Ze zijn beschikbaar om op tijdelijke basis te worden gebruikt voor professionele- en studieprojecten. Rond de 400 musici bespelen momenteel een instrument en/of een strijkstok van het NMF. Het NMF hielp tot nu toe in totaal al bijna 2000 musici!

Doorzoek de collectie

Het NMF is erg trots op de prachtige collectie. Onze website biedt de mogelijkheid om de collectie ‘tastbaar’ te maken. Hoogwaardige fotografie (door Cathy Levèsque) maakt het mogelijk om de belangrijkste aspecten van instrumenten en stokken in detail te kunnen bekijken; u kunt ze bijna aanraken! Daarnaast wil het NMF ook ‘het verhaal achter ieder instrument’ vertellen en relevante technische informatie beschikbaar stellen voor bijvoorbeeld bouwers. Het zichtbaar maken van de NMF collectie is mede mogelijk gemaakt door een genereuze gift van de Stichting Dioraphte.

Instrumenten van naam

Dat het NMF een belangrijke taak vervult binnen het Nederlandse muziekleven, is ondertussen bij het grootste deel van het muziekminnend publiek bekend. Maar natuurlijk ook de uitvoerende musici zelf zijn ervan doordrongen hoe belangrijk het werk van het NMF is. Een oudere generatie topmusici heeft in de eigen tijd het gemis moeten ervaren van een fonds dat musici het kostbare gereedschap biedt aan het begin van de carrière. Zij hebben, ieder op eigen wijze, hun waardering omgezet in steun aan het NMF, om zo de nieuwe generatie een betere kans te geven. Dankzij hun betrokkenheid heeft het NMF de dierbare instrumenten in de collectie van o.a. Herman Krebbers, Theo Olof, Georges van Renesse, Bouw Lemkes, Davina van Wely, Anton Kersjes en diens eerder overleden echtgenote.

Schenkingen, legaten en bruikleen

Het NMF prijst zich gelukkig met de generositeit van een groot aantal particulieren dat ervoor koos om een dierbaar instrument niet te verkopen, maar om het in plaats daarvan aan het NMF te schenken, na te laten, of in bruikleen te geven. Een belangrijk deel van de collectie heeft het NMF aan deze mensen te danken. Een van de meest spraakmakende schenkingen uit de geschiedenis van het NMF is de beroemde ‘collectie Max Rodriguez’, bestaande uit een viertal Italiaanse meesterinstrumenten en zestien waardevolle strijkstokken. In 1997 besloot de eigenaar om vrijwel alle instrumenten aan onze stichting te schenken. Het is nog steeds de grootste schenking die ooit aan onze stichting is gedaan. Een cello en twee strijkstokken uit die collectie werden door het NMF zelf aangekocht.

Aankopen NMF

Dankzij de grote steun die het NMF door de jaren heen heeft ontvangen van particulieren en fondsen, is het grootste deel van de collectie verkregen door aankoop. Een aantal ‘topstukken’ is op die manier verkregen, zoals bijvoorbeeld de violen van M. Bergonzi (‘ex-Herman Krebbers)’, P. Guarneri (‘ex koningin Elizabeth van België’), A. Stradivarius (‘ex-Paul Godwin’) en de cello van G. Guarneri ‘filius Andreae’ (‘ex-Heinrich Schiff’). Ieder instrument dat het NMF aankoopt, wordt eerst door deskundigen uit binnen- en buitenland beoordeeld op echtheid, conditie en klankkwaliteit. Elk instrument wordt jaarlijks gecontroleerd door erkende experts, zodat de conditie gewaarborgd blijft. Uiteraard is de totale collectie wereldwijd verzekerd.