Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een viool, gebouwd door Jean Baptiste Vuillaume in Parijs ca. 1850 met etiket ‘Antonius Stradivarius Faciebat Cremonensis 1723’.

Details

  • Bouwplaats:Parijs
  • Bouwjaar:± 1850
  • Lengte corpus:35,3
  • Breedte boven:16,95
  • Breedte midden:20,95
  • Breedte onder:11,2
  • Lengte mensuur:19,5
  • Afstand ogen f-gaten:4,05

Bouwer

Jean Baptiste Vuillaume

Vuillaume werd geboren in Mirecourt, een vioolbouwersstadje in Noord-Frankrijk. Zowel zijn opa als vader waren in de vioolbouw werkzaam en leerden hem daar de beginselen van het vak. Zijn eigen leergierigheid dwong hem op 20-jarige leeftijd om naar Parijs te trekken, waar hij in de leer ging bij François Chanot. Niet lang erna maakte hij een volgende stap door samen met een andere bouwer een workshop te betrekken. In 1828 werd hij zelfstandig. Het grote vakmanschap en perfectionisme van de ambitieuze Vuillaume zorgden ervoor dat zijn naam alom bekend werd. Hij werd talloze keren onderscheiden met de belangrijkste vakprijzen, met als gevolg dat beroemde musici uit heel Europa klant bij hem werden. Maar vooral de combinatie met zijn sterke handelsgeest zorgde ervoor dat het atelier Vuillaume steeds succesvoller werd. Hij selecteerde de beste medewerkers, handhaafde een strenge discipline en speelde handig in op de vraag naar kopieën van oude Italiaanse meesters. Het resultaat was de belangrijkste werkplaats van heel Europa, waar een grote productie plaatsvond van instrumenten van het hoogste niveau. Vrijwel alle viool- en stokkenbouwers die zijn werkplaats aandeden werden later ook zelfstandig zeer bekend. Enkele beroemdheden die een Vuillaume hebben bespeeld: Henri Vieuxtemps, Joseph Joachim, Eugène Ysaye, Jacques Thibaud, Fritz Kreisler, Isaac Stern, Ruggiero Ricci en Hilary Hahn.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

In 2009 werd Frits Schutte van het NMF benaderd door een man die al vaker zijn grote betrokkenheid bij het NMF had getoond. Hij vertelde dat een vroegere collega van hem, wegens ernstige gezondheidsproblemen, al enkele jaren niet meer in staat was om zelf viool te spelen. De mooie en waardevolle viool lag ongebruikt in een kist en dit ging de echtgenote van de bewuste man te zeer aan het hart. De man die ons belde was met haar in gesprek gegaan en had haar gewezen op de mogelijkheid om de viool in bruikleen te geven aan het NMF, zodat hij in ieder geval weer bespeeld zou worden. Zij vond dat een zeer goed idee en Frits Schutte werd uitgenodigd om bij de familie thuis te komen om kennis te maken en de viool te bekijken. Het was een bijzondere ontmoeting waar iedereen een zeer goed gevoel bij had. De bruikleen werd een feit. Alle betrokkenen (de familie en de vriend) blijven zeer betrokken bij het wel en wee van de viool, ook nu de oorspronkelijke bespeler is overleden.

Bespeler