Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een barok-vioolstrijkstok, gebouwd door Andreas Grütter in Amsterdam, 2008. Slangenhouten ronde stang, ebben montuur. 52 gram.

Details

  • Bouwplaats:Amsterdam
  • Bouwjaar:2008

Bouwer

Andreas Grütter

Andreas Grütter, geboren in Zwitserland, is sinds 1982 stokkenbouwer. Zijn atelier is gevestigd in hartje Amsterdam. Grütter streeft ernaar om bij iedere strijkstok zijn grenzen te verleggen, waarbij hij het esthetische, de klank en de ligging in de hand tot één zinvol geheel wil samenbrengen. Naast moderne strijkstokken bouwt Grütter ook vele barok- en klassieke stokken van slangen- en ijzerhout. Hij legt zich daarnaast toe op de handel, restauratie en reparatie van ‘oude’ stokken. Daarbij is het zijn doel om een betere balans en zo een verbetering in de speelkwaliteiten te bereiken door bijvoorbeeld aanpassingen te doen in de bocht of de wikkeling. De laatste jaren probeert Grütter op een bijna kabbalistische manier alle verhoudingen en dimensies van zijn nieuwe strijkstokken op elkaar af te stemmen. Hij geeft geregeld cursussen en lezingen over stokkenbouw.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Deze strijkstok maakt deel uit van een collectie strijkstokken die het NMF in zijn geheel (of gedeeltelijk) op projectbasis kan uitlenen. De stokken zijn door hedendaagse bouwers in opdracht voor het NMF gemaakt, naar authentieke modellen. Zowel studenten als professionele musici kunnen in aanmerking komen voor de tijdelijke bruikleen. Het NMF geeft prioriteit aan projecten waarbij de volledige -of een groot deel van- de collectie gebruikt wordt. Maar ook individuele musici en kleine formaties kunnen het tijdelijk gebruik van een barokstok aanvragen. Meer informatie hierover kan worden verkregen bij Geertje van der Linden via 020-6221255 of