Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een cellostrijkstok, gebouwd door Herbert Wanka in Baiersdorf. Ronde stang, zilvermontuur.

Details

  • Bouwplaats:Baiersdorf
  • Bouwjaar:± 1980

Bouwer

Herbert Wanka

Loopbaan

Herbert Wanka werd in 1938 geboren. Hij leerde de basis van het vak tussen 1952 en 1955 in de ‘Lehrwerkstatt für Musikinstrumentenbau’ in Bubenreuth onder toeziend oog van Emanuel Schuster. Na het succesvol afsluiten van deze opleiding werd Wanka assistent van Gotthard Schuster in diens op strijkstokkenbouw gespecialiseerde werkplaats. In 1968 deed hij zijn meesterproef, om vervolgens drie jaar later zijn eigen werkplaats te openen in Bubenreuth. In 1977 verhuisde hij deze werkplaats naar de plek waar deze tot op de dag van vandaag is gevestigd, Baiersdorf.

Stilistisch gezien is Wanka beïnvloed door zijn langdurige leermeester Gotthard Schuster, maar daarnaast laat hij zich eveneens inspireren door de klassieke modellen van Sartory en Lamy. De combinatie van deze invloeden heeft geleid tot zijn ideale persoonlijke model, dat door de jaren heen eigenlijk niet is veranderd. Vanwege de continuïteit in kwaliteit van zijn werk, en de meer dan vijftig jaar ervaring, geniet hij van een goede reputatie bij zowel musici als collega’s.


Bronnen

luthiervidal.com. Contemporary Luthiers and Bow Makers. Geraadpleegd 2019.


meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Elk instrument (of stok) heeft zijn eigen geschiedenis. De naam van de bouwer en/of de plaats en het jaar waarin het gemaakt is, zeggen veel over de identiteit van een instrument. Maar juist ook wat er daarna mee is gebeurd spreekt tot de verbeelding. Het NMF wil zoveel mogelijk informatie verzamelen en op deze plaats met u delen. Dat is een grote klus en het zal dan ook tijd in beslag nemen voordat ieder instrument is gedocumenteerd. Ook over dit specifieke instrument hopen wij u meer te kunnen vertellen!

Bespeler