Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een cellostrijkstok, gebouwd door Nikolaus Kittel in St. Petersburg, ca. 1850. Ronde stang, ebbenhouten slof, goudmontuur, gebrandmerkt: ‘Kittel’.

Details

  • Bouwplaats:St. Petersburg
  • Bouwjaar:± 1850

Bouwer

Nikolaus Kittel

Nikolai Fernandovich Kittel werd in 1805 (of 1806) als Oostenrijker in St. Petersburg geboren. Als tiener ging hij in de leer bij de vioolbouwer Nevall in St. Petersburg. Na vijf jaar, in 1825, behaalde hij zijn gezellendiploma. Tien jaar later kreeg hij de officiële titel "instrumentenbouwer aan het hof van de Tsaar". Zijn atelier bevond zich in het hart van de stad aan de statige Nevsky Prospekt. Hoewel hij weinig onderricht had gekregen in het bouwen van strijkstokken, bleek hij hiervoor al snel een fenomenaal talent te hebben. Ook al was hij dus niet speciaal getraind in het maken strijkstokken, is in zijn werk wel de invloed te merken van F.X. Tourte, de illustere stichter van de Franse traditie van de grote meesters van de strijkstokkenbouw. Hij is waarschijnlijk de allereerste die in de slof van de strijkstok het "Parijse oogje", een parelmoer oogje in een edelmetalen ring, heeft gemaakt. Dit had Tourte tijdens zijn leven nog niet gedaan, maar latere bouwers in Parijs wel. St. Petersburg was een welvarende stad met een bloeiend muziekleven. De vioolvirtuozen Henri Vieuxtemps en Henryk Wieniawsky hebben er jarenlang geleefd en les gegeven en waren met grote zekerheid zijn klanten. Hij kon zo ideeën opdoen voor zijn eigen strijkstokken als hij hun stokken, of de stokken van de andere uitstekende Petersburgse hofmusici, in zijn atelier te zien kreeg. Pas in 1858 ging hij voor het eerst en laatst naar het buitenland op reis naar Frankrijk. Hij zorgde dat zijn zoon aan de vioolbouwschool in Mirecourt kon gaan studeren. In 1868 overleed Kittel. Tekst: Joachim Eijlander
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

De cellostrijkstok is afkomstig uit de beroemde ‘collectie Max Rodriguez’, bestaande uit een viertal Italiaanse meesterinstrumenten en zestien waardevolle strijkstokken. In 1992 werd de Rodriguez-collectie aan het NMF in bruikleen gegeven. In 1997 besloot de eigenaar om vrijwel alle instrumenten aan onze stichting te schenken, op een cello en een paar strijkstokken na. Ook deze strijkstok is geschonken. Gekeken naar de waarde van de stok is deze in twintig jaar meer dan verviervoudigd. De stok is achtereenvolgens door het NMF in bruikleen gegeven aan Jeroen Reuling, Jeroen den Herder, Hans Christiaan van Baalen en Joachim Eijlander. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat deze stok met zekerheid gebouwd is door Nikolaus Kittel en in alle onderdelen origineel is. Daarmee is het een zeer zeldzame stok, reden waarom hij ook staat afgebeeld in het aan Kittel gewijde boekwerk van uitgeverij Darling Publishers (ter inzage op het NMF-kantoor).

Bespeler