Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een 18e-eeuwse Italiaanse viool met etiket “Petrus Guarnerius, Mantua 1682”. Het bovenblad is van later datum.

Details

  • Bouwplaats:onbekend
  • Bouwjaar:18e eeuw
  • Lengte corpus:35,6
  • Breedte boven:16,3
  • Breedte midden:11,1
  • Breedte onder:20,1
  • Lengte mensuur:19,3
  • Afstand ogen f-gaten:3,65

Bouwer

Onbekend

Voor een aantal instrumenten uit onze collectie geldt dat de experts niet hebben kunnen vaststellen door wie het is gebouwd. Vaak is wel de locatie of regio bekend en meestal kan ook een bouwperiode worden vastgesteld. Die conclusie kan namelijk worden getrokken op basis van eigenschappen die zijn terug te vinden in instrumenten van meerdere bouwers uit een zelfde regio. Om uit te kunnen komen bij een bepaalde bouwer, gaan experts af op specifiek aan die bouwer gelieerde aspecten in de details. Bij strijkinstrumenten is dat met name de lak, de vorm en afmetingen van verschillende onderdelen als de krul, de welving, de f-gaten, inleg, etc. Bij toetsinstrumenten wordt, naast het model en materiaalgebruik, natuurlijk ook gelet op de verschillende technische aspecten van het mechaniek.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Deze viool werd in 2006 door een particulier uit Den Haag aan het NMF in bruikleen gegeven. Hij had de viool in 1959 aangekocht bij vioolbouwer en handelaar Johan Stüber, die bij de verkoop een certificaat leverde waarin hij de viool omschrijft als werk van de hand van Petrus Guarnerius uit Mantua. Stüber was blijkbaar niet de enige die deze mening was toegedaan, want ook in het boek “Die Geigen- und Lautenmacher” van W.L. Freiherr von Lütgendorff, uitgave 1922, staat de viool omschreven als werk van deze bouwer. In 2004 legde de eigenaar voor het eerst contact met het NMF om de mogelijkheden van een bruikleen te bespreken, waarbij de viool op verzoek van het NMF werd bekeken door verschillende experts. Deze experts kwamen tot een andere conclusie dan Lütgendorff en Stüber. Naar hun mening werd de viool niet gebouwd door Guarnerius, maar door een andere Italiaanse bouwer (mogelijk Alessandro Mezzadri, begin 18e eeuw), waarvan de identiteit moeilijk valt vast te stellen. Vandaar dat de viool nu te boek staat als 'anonieme Italiaanse viool'.
Dit soort voortschrijdend inzicht, waarbij oude expertises teniet worden gedaan, is iets wat de laatste decennia vaker voorkomt. De verschillende meningen over de herkomst doen echter niets af aan de kwaliteiten van het instrument. De viool is sinds opname in de collectie in handen geweest van zeer talentvolle violisten. Barbara Boeters bespeelde als eerste de viool. In 2009 kwam hij in de handen van Piotr Jasiurkowski, die o.a. een CD met de viool opnam onder de titel ‘A virtuoso Violin'. Vanaf 2016 is Saskia Otto de gelukkige bespeelster.

Bespeler