Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een vioolstrijkstok, gebouwd door Albert Nürnberger in Markneukirchen ca 1900. Octogonale stang, ebben slof met enkel oog, goudmontuur en ivoren tip.

Details

  • Bouwplaats:Markneukirchen
  • Bouwjaar:± 1900

Bouwer

Franz Albert Nürnberger

Het proces om informatie over alle bouwers op de website te zetten, neemt tijd in beslag. Wij zijn hard aan het werk om ontbrekende of onvolledige informatie zo snel mogelijk toe te voegen. Uw input is welkom en ontvangen wij graag op .
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Deze strijkstok heeft het NMF in bruikleen van een particulier. De stok is eigendom geweest van zijn oom, Max Karp (1906-1944), die in de jaren 30 beroepsviolist was. Hij speelde in ensembles zoals die in die tijd populair waren. Naast viool speelde hij ook trompet, maar viool was het belangrijkst zoals uit een advertentie blijkt uit het blad Jazzwereld van juni 1936, waarin hij zich aanbiedt als “stehgeiger”. Op 37-jarige leeftijd is hij op 31 januari 1944 gestorven in Auschwitz. Uit de verhalen weten we dat hij altijd studeerde en dat zijn niveau behoorlijk goed moet zijn geweest, want de bladmuziek die later is doorgegeven, bevat stukken als Hejr Kati van Hubay, Zigeunerweisen van de Sarasate, de 24 caprices van Paganini met vingerzettingen en nog veel meer. Begin jaren 50 is zijn viool en de strijkstok in bezit van zijn neefje gekomen, toen hij begon met vioollessen bij Jeanne Vos en later haar man Bouw Lemkes. Halverwege de jaren 60 is hij gestopt met vioolspelen. De geschiedenis van de stok vormt hopelijk een extra dimensie bij de beleving van zo’n belangrijk onderdeel van het instrumentarium van een violist.

Bespeler