Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een vioolstrijkstok, school François Tourte, ronde stang, slof (kopie) schildpad, goudmontuur. Lengte 72,8 cm.

Details

  • Bouwplaats:Parijs
  • Bouwjaar:± 1810

Bouwer

François Xavier Tourte “Le Jeune”

Het proces om informatie over alle bouwers op de website te zetten, neemt tijd in beslag. Wij zijn hard aan het werk om ontbrekende of onvolledige informatie zo snel mogelijk toe te voegen. Uw input is welkom en ontvangen wij graag op .
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Deze vioolstrijkstok is afkomstig uit de beroemde ‘collectie Max Rodriguez’, bestaande uit een viertal Italiaanse meesterinstrumenten en zestien waardevolle strijkstokken. In 1992 werd de Rodriguez-collectie aan het NMF in bruikleen gegeven. In 1997 besloot de eigenaar om vrijwel alle instrumenten aan onze stichting te schenken, op een cello en een paar strijkstokken na, die door het NMF werden aangekocht. Ook deze strijkstok is geschonken. Hij is lange tijd door het NMF in bruikleen gegeven aan Marin Mars. Sinds 2014 speelt Marta Lemanska met deze strijkstok.

Experts hebben deze strijkstok recent uitgebreid onderzocht tijdens een openbare bespreking met een panel van verschillende internationale experts. Het bleek daarbij zeer moeilijk om met zekerheid vast te stellen of deze stok werkelijk door de beroemde Tourte gebouwd is. Met name door een paar kleine reparaties aan de kop werden een paar belangrijke kenmerken van François Xavier Tourte minder herkenbaar. De stok is vervolgens nog onderzocht door de belangrijkste experts in Parijs, waarna de conclusie is getrokken dat hij niet door Tourte zelf is gebouwd, maar wel uit diens omgeving komt. Volgens expert Peter Oxley is dit de mooiste Tourte-kopie die hij ooit gezien heeft.

Bespeler