Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een cello, gebouwd door Thomas Bertrand in Brussel, 2006. Goffriller-model.

Details

  • Bouwplaats:Brussel
  • Bouwjaar:2006
  • Lengte corpus:75,1

Bouwer

Thomas Bertrand

Loopbaan

Thomas Bertrand werd geboren in 1963, en werd als zoon van een beeldhouwer al vroeg blootgesteld aan de kunsten. Na een korte periode te hebben doorgebracht op de universiteit, besloot hij om vioolbouw te gaan studeren aan de Internationale vioolbouwschool in Cremona. Nadat hij in 1986 was afgestudeerd ging hij ervaring opdoen in Duitsland, hier leerde hij over de restauratie van oude meesterwerken. In 1991 opende hij zijn werkplaats in Brussel waar hij tot op de dag van vandaag zich specialiseert in het maken van instrumenten en de klankoptimalisatie ervan.

Thomas Bertrand haalt zijn inspiratie uit de meesterwerken van de Cremonese en Venetiaanse bouwers uit de klassieke periode. Analyse van de principes waarop ze werken, gecombineerd met het opnieuw beheersen van de ontwerpmethoden en tekenprocessen die op dat moment gangbaar waren, heeft hem in staat gesteld nieuwe mogelijkheden te verkennen voor de evolutie en aanpassing van instrumenten om te voldoen aan de eisen van het hedendaagse muziekleven. Bertrand is lid van verschillende vioolbouwer verenigingen zoals ‘The Violin Society of America’ en de vereniging voor Franse vioolbouwers (ALADFI).


Bronnen

bertrand-violins.eu. Geraadpleegd 2019.


meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Elk instrument (of stok) heeft zijn eigen geschiedenis. De naam van de bouwer en/of de plaats en het jaar waarin het gemaakt is, zeggen veel over de identiteit van een instrument. Maar juist ook wat er daarna mee is gebeurd spreekt tot de verbeelding. Het NMF wil zoveel mogelijk informatie verzamelen en op deze plaats met u delen. Dat is een grote klus en het zal dan ook tijd in beslag nemen voordat ieder instrument is gedocumenteerd. Ook over dit specifieke instrument hopen wij u meer te kunnen vertellen!

Bespeler