Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een anonieme viool van mogelijk oud-Franse makelij, met Boheemse krul en een vals etiket: “Joannes Baptista de Gabrielli Florentius fecit sub sign Cremone 1757”

Details

  • Bouwplaats:onbekend
  • Bouwjaar:1757
  • Lengte corpus:35,7
  • Breedte boven:16
  • Breedte midden:11,5
  • Breedte onder:20,3
  • Lengte mensuur:19,5
  • Afstand ogen f-gaten:3,8

Bouwer

Onbekend

Voor een aantal instrumenten uit onze collectie geldt dat de experts niet hebben kunnen vaststellen door wie het is gebouwd. Vaak is wel de locatie of regio bekend en meestal kan ook een bouwperiode worden vastgesteld. Die conclusie kan namelijk worden getrokken op basis van eigenschappen die zijn terug te vinden in instrumenten van meerdere bouwers uit een zelfde regio. Om uit te kunnen komen bij een bepaalde bouwer, gaan experts af op specifiek aan die bouwer gelieerde aspecten in de details. Bij strijkinstrumenten is dat met name de lak, de vorm en afmetingen van verschillende onderdelen als de krul, de welving, de f-gaten, inleg, etc. Bij toetsinstrumenten wordt, naast het model en materiaalgebruik, natuurlijk ook gelet op de verschillende technische aspecten van het mechaniek.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Deze viool is afkomstig uit de beroemde ‘collectie Max Rodriguez’, bestaande uit een viertal Italiaanse meesterinstrumenten en zestien waardevolle strijkstokken. In 1992 werd de Rodriguez-collectie aan het NMF in bruikleen gegeven. In 1997 besloot de eigenaar om vrijwel alle instrumenten aan onze stichting te schenken. Uit oude taxatieverklaringen in onze archieven blijkt dat deze viool lange tijd door het leven is gegaan als een G.B. Gabrieli, een hoog gewaardeerde bouwer uit Florence. Later onderzoek heeft echter uitgewezen dat deze toeschrijving onterecht was, waardoor de viool nu staat omschreven als ‘anonieme viool’. Waarschijnlijk is hij in Frankrijk (Parijs) gebouwd en is er later nog een andere (Boheemse) krul op de viool geplaatst. Ongeacht de herkomst of waarde is het zonder twijfel een instrument met uitzonderlijke klankkwaliteiten. De viool is zeer lange tijd bespeeld door Marin Mars. Later was Mayu Konoe de gelukkige en sinds begin 2016 wordt hij bespeeld door Gioia Kuipers.

Bespeler