Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een viool, gebouwd door Jan B. Spidlen in Praag 2004. Het instrument draagt een etiket van de bouwer en is gebrandmerkt op de binnenzijde van het achterblad.

Details

  • Bouwplaats:Praag
  • Bouwjaar:2004
  • Lengte corpus:35,5

Bouwer

Jan B. Spidlen

Jan Spidlen (Praag 1967) is de enige zoon van Premysl O. Spidlen. Vanaf zijn vroege jeugd brengt Jan veel tijd door in de werkplaats van zijn vader, waardoor hij vertrouwd raakt met de strijkinstrumenten, muziek en hout. Aangemoedigd door zijn ouders, begint hij op 5-jarige leeftijd met vioollessen. Hij volgt een studie houtsnijwerk aan de kunst- en nijverheidschool in Praag, maar de vioolbouwtechniek leert hij aan de gerenommeerde school in Mittenwald. Na terugkomst uit Duitsland, blijft hij in de leer bij zijn vader. Het verdient een aparte vermelding dat Spidlen zich -parallel aan de vioolbouw- ook ontwikkelt tot topsporter. Hij brengt het tot lid van het nationale windsurf team in 1983 en hij behoort tot de toptalenten onder de snowboarders in Tsjechië. De sport blijft een belangrijk onderdeel vormen in zijn leven. In 1989 reist Spidlen naar Londen om daar een jaar te leren bij de prestigieuze firma J&A Beare, waar hij voornamelijk restauraties verricht en te maken krijgt met een groot aantal zeer zeldzame instrumenten. Spidlen’s werk wordt tijdens verschillende vioolbouwcompetities onderscheiden met prijzen, waaronder in Parijs, Mittenwald, Praag, Manchester en Cremona, waar hij in 2003 zowel de 1e en 2e prijs krijgt, als nog 2 extra prijzen voor de beste toonkwaliteiten en het beste handwerk van de hele competitie. Spidlen is nu regelmatig zelf jurylid bij competities.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Elk instrument (of stok) heeft zijn eigen geschiedenis. De naam van de bouwer en/of de plaats en het jaar waarin het gemaakt is, zeggen veel over de identiteit van een instrument. Maar juist ook wat er daarna mee is gebeurd spreekt tot de verbeelding. Het NMF wil zoveel mogelijk informatie verzamelen en op deze plaats met u delen. Dat is een grote klus en het zal dan ook tijd in beslag nemen voordat ieder instrument is gedocumenteerd. Ook over dit specifieke instrument hopen wij u meer te kunnen vertellen!

Bespeler