Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een viool, gebouwd door Jaap Bolink in Hilversum 1987, opus 115.

Details

  • Bouwplaats:Hilversum
  • Bouwjaar:1987
  • Lengte corpus:35,4

Bouwer

Jaap Bolink

Loopbaan

Jaap Bolink werd geboren in Enschede op 7 februari 1946. Hij is de zoon van vioolbouwer Jan Hendrik Bolink en bouwde onder diens toezicht op 13-jarige leeftijd zijn eerste viool. Van 1963 tot 1967 volgde hij de gerenommeerde vioolbouwopleiding in het Zuid-Duitse Mittenwald. Hierna werkte hij als zelfstandig vioolbouwer in Amsterdam en als chef d’atlier bij Arnold Dolmetsch in Engeland. In 1970 legde hij in Mittenwald de meesterproef af, waarbij zijn werk bekroond werd met een gouden medaille. Sinds 1973 woont en werkt Bolink, samen met zijn vrouw en tevens vioolbouwer Annelies Steinhauer, in Hilversum.

Quote: “Toen Annelies en ik begonnen in Amsterdam, waren er nauwelijks mensen die leefden van nieuwbouw. Wij waren heel idealistisch. We wilden instrumenten bouwen die net zo goed waren als de oude meesters en bovendien betaalbaar. Daar hebben we echt voor moeten knokken. Dat knokken, dat idee van "ik zal ze eens wat laten horen", hoor je heel sterk terug in mijn vroege instrumenten. Die hebben een enorme power. Ik vind nog steeds dat een instrument heel krachtig moet zijn, maar het moet meer hebben dan kracht alleen. Je moet er alles op kunnen spelen, van barok tot moderne muziek, en je moet er ook op kunnen fluisteren.”


Bronnen

vioolbouwers.nu. Geraadpleegd 2019.


meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Elk instrument (of stok) heeft zijn eigen geschiedenis. De naam van de bouwer en/of de plaats en het jaar waarin het gemaakt is, zeggen veel over de identiteit van een instrument. Maar juist ook wat er daarna mee is gebeurd spreekt tot de verbeelding. Het NMF wil zoveel mogelijk informatie verzamelen en op deze plaats met u delen. Dat is een grote klus en het zal dan ook tijd in beslag nemen voordat ieder instrument is gedocumenteerd. Ook over dit specifieke instrument hopen wij u meer te kunnen vertellen!

Bespeler