Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een cellostrijstok, gebouwd door Basil de Visser, Amsterdam, 2002. Stang van Swartsia Bania, slof en knopje mammoet-ivoor.

Details

  • Bouwplaats:Amsterdam
  • Bouwjaar:2002

Bouwer

Basil de Visser

Basil de Visser is al meer dan twintig jaar werkzaam als stokkenbouwer in zijn atelier in het centrum van Amsterdam. Hij begon op 12-jarige leeftijd met vioolspelen en later studeerde hij viool bij Jaap Schröder aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn leermeester inspireerde hem ook barokviool te gaan spelen. Na afronding van zijn vioolstudie studeerde hij nog drie jaar bij Lucy van Dael.  In 1988 werd Basil uitgenodigd voor het Tafelmusik Baroque Orchestra in Toronto, Canada. Daar begon hij historische strijkstokken te bouwen onder toeziend oog van Stephen Marvin, die zelf het vak leerde bij meester-stokkenbouwer William Salchow in New York. Twee jaar later keerde hij terug naar Amsterdam, waar hij tot op heden werkt als stokkenbouwer en barokviolist. Zijn werkzaamheden als barokviolist bieden hem de mogelijkheid zijn strijkstokken in een professionele context te testen en te verbeteren. Basil kan op die manier zijn kennis en vaardigheden als stokkenbouwer combineren met de expertise als actieve bespeler. Dit zorgt ervoor dat hij niet alleen de precieze maten van de authentieke strijkstok kan reproduceren, maar dat hij ook de respons en het gevoel zo goed mogelijk kan benaderen. Daarbij zijn collega-musici voor Basil een onuitputtelijke bron van inspiratie, informatie en feedback. Hij ziet het als voorrecht vele interessante, originele strijkstokken van professionele musici gezien te mogen hebben voor zijn reproducties.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Deze strijkstok maakt deel uit van een collectie strijkstokken die het NMF in zijn geheel (of gedeeltelijk) op projectbasis kan uitlenen. De stokken zijn door hedendaagse bouwers in opdracht voor het NMF gemaakt, naar authentieke modellen. Zowel studenten als professionele musici kunnen in aanmerking komen voor de tijdelijke bruikleen. Het NMF geeft prioriteit aan projecten waarbij de volledige -of een groot deel van- de collectie gebruikt wordt. Maar ook individuele musici en kleine formaties kunnen het tijdelijk gebruik van een barokstok aanvragen. Meer informatie hierover kan worden verkregen bij Geertje van der Linden via 020-6221255 of